E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14726
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kriminālsods var atstāt sekas uz profesijas izvēli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūnijā, 2018
Ināra

Manam dēlam (neatceros gadu, ap 1995. gadu) tika piespriests nosacīts sods, 2 gadi. Sakiet, lūdzu, kur var iegūt informāciju, kad un kāpēc tas tika piespriests. Vai tas joprojām ietekmē dzīvi, karjeru? Mans dēls strādāja par inkasentu, un viņu atlaida par šo sodāmību. Bet nodarījums bija huligānisms, iejaukti vēl daži jaunieši. Vai šī atlaišana ir pamatota? Vai iespējams dzēst šo nosacīto sodu?

Vēlētos uzzināt, kur es varu saņemt atbildi uz mani interesējošo jautājumu. Norādies, lūdzu, kādu e-pasta adresi vai telefona numuru.

Jauku Jums dienu! Ar cieņu!

A
atbild:
11. jūlijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Izsmeļošu informāciju par sodāmību un tās dzēšanu varat atrast LV portāla skaidrojumā “Sodāmība un tās sekas uz karjeru”, kā arī ekspertu atbildēs uz jautājumiem par šo tematu sadaļā “E-konsultācijas”. Bet īsumā – arī nosacīts sods ir sods. Krimināllikuma 63. panta 3. daļa noteic, ka par nesodītām cita starpā atzīstamas nosacīti notiesātas personas – gadu pēc pārbaudes laika beigām, bet papildsoda piemērošanas gadījumā – gadu pēc papildsoda izciešanas laika beigām, ja pārbaudes laikā vai papildsoda izciešanas laikā iestādes, kuras izpilda nolēmumu, nav konstatējušas pārkāpumu.

Tomēr arī tad, ja sodāmība ir dzēsta un cilvēks faktiski uzskatāms par nesodītu, tā var atstāt sekas uz viņa karjeru nākotnē, jo ir profesijas, kurās nedrīkst strādāt personas, kuras reiz sodītas par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Šādas personas nedrīkst kļūt par zvērinātu advokātu, tiesnesi, policistu, prokuroru, nevar dienēt militārajā dienestā, tām ir ierobežotas tiesības darbā ar bērniem.

Pašlaik tiesību ierobežojumi pēc sodāmības dzēšanas valstī ir noteikti vairāk nekā 120 normatīvajos aktos – tie attiecas ne tikai uz iespēju strādāt kādā nozarē, bet arī, piemēram, ieroča saņemšanu. Tas arī tieši būtu attiecināms uz inkasenta profesiju.

Daudzās profesijās, piemēram, apsardzē, ir noteikts liegums strādāt personām, kurām pēc soda izciešanas par tīšu noziedzīgu nodarījumu nav dzēsta vai noņemta sodāmība. 

Informācija gan par dzēstu, gan vēl spēkā esošu sodāmību tiek glabāta Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Sodu reģistrā, bet tajā iekļautās ziņas ir ierobežotas pieejamības informācija. Sodu reģistra likums ierobežo personu loku, kas var ieskatīties šajā reģistrā, un tas noteikts minētā normatīvā akta 19. panta pirmajā daļā.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centra mājaslapā atrodama plaša informācija par tā sniegtajiem pakalpojumiem un saziņas iespējām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas