E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14712
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai viens no vecākiem var nodot pilnvaru bērna pārstāvībai kādam no vecvecākiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2018
Aljbinka

Labdien! Gribu noformēt pilnvaru savai mātei (bērna vecāmāte), lai viņa varētu vērsties pie ārstiem, ņemt slimības lapu, aizbraukt uz citu valsti. Man jāvēršas ar dokumentiem pie notāra, bērna tēvam ir jānāk līdz? Mēs esam laulībā, bet nedzīvojam kopā.

A
atbild:
10. jūlijā, 2018
Signe Krūzkopa
LV portāls

Civillikuma 177. pants noteic, ka bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā. Tas nozīmē, ka abi dzimšanas apliecībā ierakstītie vecāki – gan māte, gan tēvs – uz aizgādības tiesību pamata ir sava nepilngadīgā bērna dabiskie aizbildņi, proti, vienīgie likumiskie pārstāvji, kam ir tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Civillikuma 178. panta otrajā daļā ir uzsvērts: ja vecāki dzīvo šķirti, abu vecāku kopīgā aizgādība turpinās. Vecāku kopīga aizgādība un koppārstāvība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku noslēgtu vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Pilnvaru sava nepilngadīgā bērna pārstāvībai var izdot jebkurš no vecākiem. Abu vecāku klātbūtne nav nepieciešama. Tāpat nav nepieciešama arī pilnvarotās personas klātbūtne. Tomēr šajā gadījumā būtu jāinformē tēvs par šādu lēmumu – pilnvarojuma noformēšanu kādam no vecvecākiem.

Tāpat der paturēt prātā, ka vecākiem ir precīzi jāparedz, tieši kādiem gadījumiem pilnvara būs nepieciešama, jo pilnvarai ir jābūt konkrētai un tādai, kas vislabākajā veidā nodrošina bērna tiesības un intereses.  Tāpēc šajā gadījumā, dodoties pie notāra, der sagatavot visus interesējošos jautājumus par pilnvarā ietveramo un tēva lomu šajā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas