E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14709
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa Eiropas Savienības valstī, ja nav noteikta paternitāte

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2018
viktorija

Sveiki! Vēlējos uzzināt – manai meitiņai ir pieci gadi, bērna tēvs neliekas ne zinis, nepalīdz un negrib palīdzēt, dzīvo ārzemēs. Bet ir viena problēma – viņš nav ierakstīts dzimšanas apliecībā, bērnam nav arī viņa uzvārda.

A
atbild:
25. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai no bērna tēva piedzītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Tāpēc vispirms ir jānosaka paternitāte. Ja bērna tēvs brīvprātīgi atzīt paternitāti atsakās, to iespējams panākt tiesas ceļā.

Jautājumā nav norādīts, kurā valstī dzīvo bērna tēvs. Tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju par regulējumu Eiropas Savienības ietvaros. Ja vecāki dzīvo dažādās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, tēvs Lielbritānijā, bet māte – Latvijā, neatkarīgi no lietas dalībnieku pilsonības šāda rakstura strīdu risināšana notiek, pamatojoties uz Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regulu (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Arī gadījumā, ja bērna paternitāte nav noteikta, bērna māte var vērsties savas valsts kompetentajā iestādē ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, vienlaicīgi prasot noteikt paternitāti. Tādā gadījumā paternitātes noteikšanas un uzturlīdzekļu piedziņas procedūra notiks bērna tēva dzīvesvietas valstī, ņemot vērā attiecīgās dalībvalsts normatīvo aktu prasības.

Pastāv iespēja tiesvedību uzsākt arī Latvijā, vēršoties tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas ar prasības pieteikumu noteikt paternitāti un piedzīt uzturlīdzekļus. Atbilstoši Civillikuma 157. panta otrajai daļai tiesa, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu.

Vēlāk, kad būs pieņemts tiesas nolēmums un tas stājies spēkā, spriedums ir jānodod piespiedu izpildei atbildētāja dzīvesvietas valstī, iesniedzot pārrobežu pieteikumu fonda administrācijā. Arī šajā gadījumā Latvijas tiesas pieņemta sprieduma izpilde notiks pēc šīs valsts normatīvajiem aktiem.

Lēmums, kurā valstī uzsākt tiesvedību, ir atkarīgs no daudziem apstākļiem, kas situācijas izklāstā nav pieminēti, piemēram, nav skaidrs, vai paternitātes noteikšanai būtu nepieciešams DNS tests, vai arī Jūsu rīcībā ir citi neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina to, ka bērns ir cēlies no atbildētāja. Tāpēc par turpmāko rīcību, iespējams, ir lietderīgi konsultēties ar ģimenes tiesībās zinošu zvērinātu advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas