E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14706
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējā iemaksu alga vecāku pabalstiem, ja aprēķina periodā kādu laiku nestrādā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2018
Laura

Labdien! Pašreizējā darbavietā esmu mazāk nekā gadu, respektīvi, saņemšu mazāku pabalstu, jo, cik saprotu, tad aprēķina vidējo algu par pēdējiem 12 mēnešiem. Vai man ir jēga dekrētā iet vēlāk, ja strādāju šeit no pagājušā gada novembra un dekrētā jāiet septembrī? Vai, nostrādājot mēnesi ilgāk, līdz 1. oktobrim, vidējā alga par pēdējiem 12 mēnešiem pieaugs?

A
atbild:
25. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbnespējas lapa B būs no šā gada septembra, tad vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķinam neņems vērā septembri, augustu un jūliju. Vidējo iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķinās no 12 mēnešu iemaksu algas – no 2017. gada jūlija līdz 2018. gada jūnijam.

Savukārt, ja maternitātes atvaļinājumu pieprasīsiet no oktobra, tad 12 mēnešu vidējās iemaksu algas aprēķina periods maternitātes pabalstam būs no 2017. gada augusta līdz 2018. gada jūlijam.

Arī sekojošajam vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina līdzīgi – par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Piemēram, ja vecāku pabalstu pieprasīsiet piešķirt no 2018. gada decembra, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2017. gada oktobra līdz 2018. gada septembrim.

Aprēķinot vidējo iemaksu algu maternitātes pabalstam, gan arī vecāku pabalstam, no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja iemaksu alga 12 mēnešu periodā kādu laiku nav bijusi (nav strādāts), maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu nosaka 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, vecāku pabalstam – 40% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Aprēķinot pabalstus 2018. gadā, piemēro 2016. gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī – 713,54 eiro. 70% no tās ir 499,48 eiro, bet 40% – 285,42 eiro.

Maternitātes pabalstu izmaksā 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalstam ir varianti: izvēloties to saņemt līdz bērna 1 gada vecumam, pabalsts ir 60% no pieprasītāja vidējās iemaksu algas, savukārt, izvēloties saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecumam, pabalsts ir 43,75% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Savukārt, kāds būs pabalsta apmērs konkrētā individuālā situācijā, jānoskaidro VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas