E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14705
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Papildatvaļinājums par bērnu pienākas abiem vecākiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2018
Anete

Labdien! Vēlējos precizēt par papildatvaļinājuma piešķiršanu. Ģimenē aug divi bērni – 1 un 4 gadus veci, attiecīgi pienākas viena papildatvaļinājuma diena, bet vai šī diena pienākas tikai vienam no vecākiem vai katram papildus pie ikgadējā atvaļinājuma? Un šī papildu viena diena pienākas pēc nostrādāta pilna gada? Vai to var izmantot arī iepriekš, ja, piemēram, nostrādāti 6 mēneši?

A
atbild:
21. jūnijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Papildatvaļinājums Darba likuma 151. pantā noteiktajā apmērā par bērnu/bērniem pienākas abiem vecākiem. Pat ja abi vecāki strādā vienā darbavietā, uz iesnieguma pamata abiem vecākiem darba devējam ir jāpiešķir papildatvaļinājums.

Vienīgais nosacījums, kas likumā regulē papildatvaļinājuma izmantošanu, skar ierobežojumu laikā –ikgadējais papildatvaļinājums par kārtējo darba gadu piešķirams un izmantojams līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Tātad papildatvaļinājumu par bērniem vecāks var prasīt jebkurā laikā, piemēram, bērna dzimšanas dienā vai citā svarīgā brīdī.

Rakstot iesniegumu par papildatvaļinājuma piešķiršanu, Jums darba devējam būs jāuzrāda apliecinājums, piemēram, bērnu dzimšanas apliecības. Tāpat der noskaidrot, vai Jūsu darbavietā nav pieņemts kāds iekšējais normatīvais akts, kurā ir noteikti citi nosacījumi papildatvaļinājuma izmantošanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas