E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14699
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Vai ir nepieciešama bērna tēva atļauja ceļot ārpus Latvijas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2018
Albina

Labdien! Gribu braukt kopā ar bērnu atpūsties Eiropā atvaļinājuma laikā. Vai man ir vajadzīga bērna tēva atļauja? Mēs esam laulībā, bet nedzīvojam kopā. Un vēl – ja mēs šķiram laulību nākotnē, man jānoformē tāda atļauja?

A
atbild:
25. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā. Tas nozīmē, ka abi vecāki, kas ierakstīti bērna dzimšanas apliecībā, gan māte, gan tēvs, uz aizgādības tiesību pamata ir sava nepilngadīgā bērna dabiskie aizbildņi, proti, bērna likumiskie pārstāvji, kam ir vienlīdzīgas tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu. Ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle.

Lai dotos ceļojumā ar bērnu, mātei nav jāprasa speciāla bērna tēva atļauja vai pilnvara. Mātei, tāpat kā tēvam, ir pienākums rūpēties par bērnu un gādāt par viņa drošību. Tāpēc jebkāda atrašanās kopā ar bērnu jebkurā pasaules malā ir atļauta un nav jāsaskaņo ar otru no vecākiem.

Taču saskaņā ar Civillikuma 181. panta otro daļu “vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu”. Likumā nav noteikts, vai ziņām ir jābūt sniegtām pirms vai pēc notikuma. Tāpat nav noteikts, vai mātei ir katru dienu jāatskaitās tēvam par bērna dienas notikumiem, vai arī tēvam pašam ir jāuzdod šādi jautājumi. Tāpēc šajos divos aspektos likums pieļauj pietiekami lielu un saprātīgu brīvību. Proti, māte var ar bērnu brīvi ceļot, atļauja nav jāprasa, bet gadījumā, ja tēvs interesējas par bērnu un viņa dzīvi un attīstību, mātei ir jāsniedz saprātīga daudzuma ziņas. Taču svarīgi paturēt prātā, ka māte nedrīkst ar bērnu izceļot no valsts pavisam, mainot bērna dzīvesvietu bez tēva piekrišanas. Tomēr ceļošana nav dzīvesvietas maiņa, tāpēc piekrišana nav vajadzīga.

Papildus jāņem vērā, ka, šķirot laulību, vecākiem nāksies vienoties par tēva saskarsmes tiesību ar bērnu izmantošanas kārtību, ja tiks izlemts, ka bērns arī turpmāk ikdienā dzīvos pie mātes. Gadījumā, ja vecāki vienosies par konkrētiem laika periodiem, kad bērns ciemosies pie tēva (piem., katra otrā nedēļas nogale, viens mēnesis vasaras brīvlaikā u. tml.), un vienošanos noformēs kā notariālu aktu vai šāda kārtība tiks noteikta tiesas spriedumā, tad arī mātei tā būs obligāti jāievēro, konkrētajos laikos kopā ar bērnu ceļojumu neplānojot. Taču tajā laikā, kad nav tiesas lēmumā vai vienošanās aktā noteiktais tēva tikšanās laiks ar bērnu, māte brīvi ar bērnu var atrasties ārpus dzīvesvietas gan Latvijā, gan jebkur citur pasaulē.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas