E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14696
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai iespējams atgūt nodokļu atvieglojumu par bērnu no šķirtā laulātā?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2018
Sintija

Pēc laulības šķiršanas mans bijušais vīrs daudzus gadus neizrakstīja manu bērnu no savas algas grāmatiņas, bet bērns pēc šķiršanās dzīvo ar mani, tomēr nodokļu atvieglojumus nesaņēmu. Pēc daudziem gadiem viņš bērnu izrakstīja no algas grāmatiņas. Ja caur tiesu vēlos atgūt nodokļus – cik gadus atpakaļ var skatīties un atgūt nesaņemtos atvieglojumus?

A
atbild:
02. augustā, 2018

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta 3.2 daļā ir noteikts, ka atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību un savstarpēji nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Ja ir bijusi kopīga aizgādnība, tad tēvam bija tiesības izmantot nodokļu atvieglojumu par bērnu. Savukārt Jums kā mātei ir tiesības bērnu uzlikt apgādībā ar nākamo dienu, kad tēvs noņēmis bērnu no savas apgādības.

Izmaiņas saistībā ar apgādību var veikt, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Lai VID EDS veiktu izmaiņas elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā – izvēlas sadaļu “Algas nodokļu grāmatiņa” – Apgādājamie – Pievienot apgādājamo – jānorāda dati par personu (Jūsu gadījumā bērnu) un apgādības sākuma datums (nākamo dienu, kad vīrs bērnu noņēmis no savas apgādības).

Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 16. panta pirmās daļas 6. punktu nodokļu maksātājiem ir tiesības iesniegt nodokļu administrācijai iesniegumu par nodevu samaksas pārskatīšanu, nodokļu deklarācijas labojumu vai precizējumu triju gadu laikā pēc konkrētajos likumos noteiktā maksāšanas termiņa, ja šajā laikā par konkrētajiem nodokļiem un attiecīgajiem taksācijas periodiem nav uzsākta vai veikta nodokļu revīzija (audits), nav beidzies šā likuma 23. panta 5.daļā noteiktais deklarācijas precizējumu iesniegšanas termiņš vai šā likuma 23. panta 5.daļā noteiktajā gadījumā nav pieņemts lēmums par nodokļu apmēra precizēšanu. Attiecībā uz valsts budžetā ieskaitāmiem nodokļu maksājumiem šajā punktā noteikto termiņa nokavējumu var atjaunot VID ģenerāldirektors, ja nodokļu maksātājs iesniedz iesniegumu par termiņā nesamaksāto nodokļu samaksu.

Ja tēvs bērnu no apgādības noņēma ar atpakaļejošu datumu, un māte uzlika bērnu apgādībā ar atpakaļejošu datumu, tad par 2015., 2016., 2017. gadu (ja apgādības sākuma datums iekrīt kādā no šiem gadiem) Jums kā mātei ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, veikt nodokļa pārrēķinu un saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Atbildei ir informatīvs raksturs. Nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi”.

Jautājumus par nodokļu piemērošanas kārtību varat uzdot, zvanot pa konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī vēršoties klātienē pie konsultantiem VID Klientu apkalpošanas centrā.

Kontaktinformācija ir pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā “Kontakti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas