E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14691
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa no tēva Zviedrijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2018
Liene

Labdien! Bērnu tēvs oficiāli strādā Zviedrijā. Tur maksā nodokļus, bet ir Latvijas pilsonis. Latvijā gada laikā uzturas tikai 3 mēnešus. Kā es varu iegūt no viņa uzturlīdzekļus?

A
atbild:
20. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus.

Noteiktas formas iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, ko iespējams lejuplādēt fonda administrācijas mājaslapas sadaļā “Uzturlīdzekļu saņemšana” > “Uzturlīdzekļu izmaksas forma”, var iesniegt arī citos veidos:

  • nosūtīt pa pastu uz adresi: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, Pulkveža Brieža iela 15, Rīga, LV-1010;
  • klātienē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā Pulkveža Brieža ielā 15, Rīgā (pirmdienās un trešdienās no plkst. 8.30 līdz 19.00; otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00);
  • parakstīt ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīt elektroniski uz e-pasta adresi pasts@ugf.gov.lv.

Fakts, ka bērna tēvs dzīvo citā valstī un, iespējams, nevēlēsies sniegt paskaidrojumus fonda administrācijai par savu vecāka pienākumu izpildi, nav šķērslis pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Taču tas var paildzināt lēmuma pieņemšanas laiku. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta ceturtajā daļā noteikts: ja ir norādīta parādnieka uzturēšanās adrese ārvalstī, fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

2018. gadā šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai 23% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (98,90 eiro), savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kā arī pilngadīgai personai līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas – 118,25 eiro mēnesī.

Vēršam uzmanību, ka pastāv iespēja uzturlīdzekļus pieprasīt arī tiesas ceļā. Tādā gadījumā uzturlīdzekļus var piedzīt arī lielākā apmērā par minimālo, ņemot vērā bērna tēva materiālās iespējas un bērna faktiskās vajadzības. Pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā ir jāpanāk tā izpilde bērna tēva dzīvesvietas valstī Zviedrijā (ja parādniekam ir īpašums Latvijā, iespējams, piedziņu var uzsākt arī šeit).

Šim nolūkam Eiropas Savienības dalībvalstīs ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs.

Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas