E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14674
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kopmantas sadale, šķirot laulību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2018
Aelita

Sveiki! Laulību ar vīru nodibināju, kad pašai bija jau meita un īpašumā labiekārtots divu istabu dzīvoklis jau 6 gadus. Kopdzīves laikā mums vēl piedzima 3 bērni, un visi bērni šobrīd ir vēl nepilngadīgi. Nodzīvojot vēl 7,5 gadus, izremontēto dzīvokli Rīgā dzīves platības šaurības dēļ nolēmām pārdot, bet uz lielāku platību ārpus Rīgas un neizremontētu. Izmaksu ziņā iekļāvos, pērkot un pārdodot šos abus dzīvokļus, ko apstiprina arī bankas konta izraksts.

Šobrīd jaunais dzīvoklis ir mūsu kopīpašums. Pēc laulībā pavadītajiem 11 gadiem tā mums ir izirusi vairāku iemeslu dēļ – vīra alkoholisms, neiesaistīšanās ģimeņu pienākumu pildīšanā, emocionāla vardarbība pret mani. Punkts mūsu attiecībām un kopdzīvei ir pielikts, kad vīrs dzērumā pret mani pacēla roku. Šobrīd dzīvojam šķirti un no Uzturlīdzekļu garantijas fonda ir sākts izmaksāt uzturlīdzekļus.
Normāla saskarsme starp mums šobrīd nav iespējama. Lielākoties sarunas tiek risinātas dzērumā, kas beidzas ar strīdu un draudu, ka par dzīvokļa īpašumu viņš pacīnīšoties. Neskatoties ne uz ko, domājot par sevi un bērniem, šobrīd vēlos šādas attiecības pārtraukt juridiski pēc iespējas ātrāk. Taču finansiālu apsvēruma dēļ šķiršanās prasību neesmu vēl pieteikusi. Ņemot vērā, ka gan kopdzīvē, gan šobrīd, kad jau vairs nedzīvojam kopā, kredītsaistības par remontu maksāju es. Tai skaitā visus komunālos maksājumus veicu es, par kuriem, dzīvojot kopā, vīrs uzskatīja, ka viņam nav jāmaksā, pamatojot, ka esot mājās tikai 2 reizes nedēļā (darba specifikas dēļ). Taču, esot mājās, no rīta līdz vakaram ir pastāvīga alkohola lietošana, kura mijas ar agresivitāti, pastāvīgu emocionālu vardarbību, nevēlēšanos neko darīt un savus pienākumus uzlikt uz citu pleciem.


Ņemot to visu vērā, kādas ir īpašuma tiesības domājamās daļas vīram, man šķirot laulību, un cik lielā mērā, zinot to, ka manā aprūpē paliek 4 nepilngadīgi bērni? Kā pareizi izšķirt mūsu laulību un strīdu par kopīpašumu?

A
atbild:
13. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Laulāto likumiskās mantiskās attiecības regulē Civillikuma Pirmā nodaļas 4. apakšnodaļa “Laulāto mantiskās attiecības”. Atbilstoši Civillikuma 89. panta pirmās daļas regulējumam katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 93. panta noteikumiem prasītājam ir jāpierāda savu prasījumu pamatotība, atbildētājam – savu iebildumu pamatotība.

Laulātajiem, šķirot laulību, ir iespēja savstarpēji vienoties par kopmantas sadali, taču, ja šāda vienošanās starp laulātajiem netiek panākta, tad ir jāceļ prasība tiesā. Prasības celšanas kārtību un nosacījumus nosaka Civilprocesa likums.

Nav iespējams atbildēt uz jautājumu par īpašuma tiesību domājamām daļām vīram, nepārzinot konkrētus faktus, kuri būtu izmantojami prasības celšanai.

Tādēļ Jums var ieteikt vērsties pie ģimenes tiesību jurista vai advokāta, lai uz dokumentu pamata noskaidrotu neskaidros mantiskos jautājumus, kā arī nepieciešamības gadījumā sagatavotu prasības pieteikumu tiesai par laulības šķiršanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas