E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14669
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Dāvinājums nepilngadīgam bērnam un dāvinātā īpašuma sadalīšana, šķirot laulību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2018
Gundega

Laulības laikā iegādājāmies māju, kura tika noformēta uz mana vārda. Pēc tam šo īpašumu uzdāvināju nepilngadīgam dēlam, bet ar uzlikumu, ka dēls pieaugot māju nevar ne ieķīlāt, ne pārdot. Pēc laulības šķiršanas mājā reāli paliek dzīvot vīrs, viņš ir arī kā dēla pārstāvis līdz pilngadībai. Nav man pretenziju, ja viņš tur dzīvotu viens, līdz dēls kļūs pilngadīgs un varēs dzīvot savā mājā. Vai es varu ar vīru, šķirot laulību, slēgt līgumu vai savstarpēju vienošanos, lai dēlam piederošā mājā viņš neiemitinātu svešu sievieti? Un, ja nepiekrīt, tad es varu prasīt, lai atmaksā pusi no mājas, vai ir citi varianti?

A
atbild:
17. jūlijā, 2018
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Lai sniegtu precīzu un objektīvu atbildi, ieteiktu vērsties pie notāra uz konsultāciju, līdzi ņemot visus dokumentus, tajā skaitā dāvinājuma līgumu un vienošanos starp laulātajiem, kas noslēgta saistībā ar laulības šķiršanu, kurā tiek atrunāti gan nepilngadīgā bērna aizgādnības jautājumi, saskarsmes tiesības, uzturlīdzekļi, kā arī laulāto kopīgās mantas sadale, kompensācijas izmaksas.

Ja laulība vēl nav šķirta, tad laulātajiem, lai šķirtu laulību pie zvērināta notāra bezstrīdus kārtībā, šāda vienošanās būs jānoslēdz un, ja nespēs vienoties, jāvēršas tiesā.

Tāpat būtu jāiepazīstas ar ierakstiem zemesgrāmatā attiecībā uz konkrēto nekustamo īpašumu, t.i., lai konstatētu, kādi tieši apgrūtinājumi saskaņā ar noslēgto dāvinājuma līgumu zemesgrāmatā ir nostiprināti, līdz ar to ir saistoši jebkurai trešajai personai.

Pēc pieredzes un prakses varu teikt: ja uz īpašumu par labu dāvinātājiem ir nodibināts personālservitūts (lieto un dzīvo īpašumā līdz mūža galam) un aizliegums rīkoties bez dāvinātāju rakstiskas piekrišanas, tad minētais apgrūtinājums tiek nostiprināts zemesgrāmatā līdz dāvinātāju mūža galam, vai arī līdzēji savstarpēji vienojas to atcelt ātrāk, ko nostiprina zemesgrāmatā.

Noprotu, ka apdāvinātā – dēla – īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā, tātad nekustamā īpašuma īpašnieks ir nepilngadīga persona. Šajā situācijā nevar runāt par šī īpašuma kā laulāto kopīgās mantas sadali saistībā ar laulības šķiršanu, jo minētā manta – nekustamais īpašums – ir dēla īpašums. Nepilngadīgā manta jāpārvalda atbilstoši nepilngadīgā bērna interesēm, kā arī jāsniedz bāriņtiesai atskaites. Tikai un vienīgi bāriņtiesa lemj par bērnam piederošās mantas pārdošanu par tirgus vērtību vai izsolē, lemj par bērnam piederošā nekustamā īpašuma (ja tā vērtība pārsniedz 14 000 eiro) atsavināšanas, ieķīlāšanas vai apgrūtināšanas ar citām lietu tiesībām lietderīgumu.

Lai sniegtu atbildi par trešās personas iemitināšu īpašumā, jāiepazīstas ar dokumentiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas