E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14655
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Pieteikšanās mantojumam, ja pēc aizgājēja nāves pagājuši vairāki gadi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2018
Ingrīda

Vai var pieteikties uz vectēva mantojumu, ja pēc viņa nāves pagājuši seši gadi? Tiešais vienīgais mantinieks – dēls – nav pieņēmis mantojumu. Mazbērnam 10 gadu. Vai bērna māte var pieteikt bērnu mantojuma saņemšanai? Vectēvam dzīvam esot, bija noruna – dzīvoklis paliek vienīgajam mazbērnam. Dzīvokli apsaimnieko sievasmāte. Mazdēls dzīvo ārpus Latvijas.

A
atbild:
17. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Zita Zaharenko, zvērināta advokāte

Civillikuma 1895. pants nosaka: “Visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesībā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.” Civillikuma 1895. pants ir iekļauts šā likuma saistību tiesību izbeigšanās vispārīgos noteikumos un noteic vispārējo termiņu saistību tiesības izlietošanai – desmit gadi. Saskaņā ar Civillikuma 1893. pantu saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likumā noteiktajā noilguma termiņā. Savukārt Civillikuma 6. pants nosaka, ka saistību tiesību vispārējie noteikumi piemērojami arī ģimenes, mantojuma un lietu tiesību attiecībām. Līdz ar to, manuprāt, nepastāv šķēršļi mantojuma pieņemšanai, ja pēc vectēva nāves pagājuši 6 gadi, jo noilguma termiņš ir 10 gadi.

Civillikuma 690. pants nosaka: "Katrs var kā personīgi, tā arī caur vietnieku izteikt savu gribu pieņemt mantojumu. Tāda vietniecība ir nepieciešama, ja pats mantot aicinātais ir persona ar rīcībspējas ierobežojumu vai nepilngadīgais. Nepilngadīgo vietā viņu gribu izteic vecāki vai aizbildņi, personu ar rīcībspējas ierobežojumu vietā – aizgādņi kopā ar attiecīgo personu vai patstāvīgi, bet juridisko personu vietā – to likumiskie pārstāvji." Līdz ar to bērna māte var pieteikt bērnu mantojuma saņemšanai. Cik man ir zināms, nepilngadīgā vietā mantojumu var pieņemt tikai ar bāriņtiesas piekrišanu, jo bāriņtiesa vērtē, vai mantojums nav pārlieku apgrūtināts ar parādiem un vai to pieņemt ir bērna interesēs. Mutiskai norunai par to, kas mantos dzīvokli, šajā gadījumā nav likumiska spēka.

Vislabāk par šo konkrēto gadījumu vērsties pie notāra pēc konsultācijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas