E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14651
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Arhīvā jāvēršas ar rakstisku pieprasījumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2018
Ģirts

Labdien! Kārtojot jautājumu par bezīpašnieka ēkas oficiālu atzīšanu par bezīpašnieka mantu, saskāros ar to, ka, jautājot arhīvā pēc izziņas par ēku bijušajiem īpašniekiem (pirmskara laika īpašniekiem un likvidēto kolhozu), arhīva pārstāve atbildēja, ka man kā fiziskai personai šādus datus arhīvam nav tiesību sniegt. Ja likums prasa šādas izziņas iesniegšanu tiesā, lai ierosinātu procesu, kā tālāk rīkoties?

A
atbild:
27. augustā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, Jums arhīvam jāiesniedz rakstisks iesniegums, lai saņemtu izziņu par attiecīgās ēkas bijušajiem īpašniekiem. Tad arhīvs rakstiski atbildēs ar noraidījumu par šādu datu izsniegšanu.

Civilprocesa likuma (CPL) 289. pantā ir noteikts: tiesa konstatē juridiskos faktus tikai tad, ja iesniedzējam nav iespējams citādā kārtībā saņemt attiecīgos dokumentus, kas apstiprina šos faktus, vai ja šie dokumenti nozaudēti, nozagti vai iznīcināti un zudusi iespēja tos atjaunot.

Tālāk cilvēks vēršas ar prasības pieteikumu tiesā atzīt attiecīgās ēkas par bezsaimnieka īpašumu un saskaņā ar minēto CPL pantu konkrēto informāciju izprasīt arhīvam caur tiesu. Pamatojumam tiek pievienota arhīva rakstiskā atbilde ar atteikumu izsniegt fiziskajai personai datus par ēkas bijušajiem īpašniekiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas