E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14640
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Kā identificēt personu, kas pieprasa informāciju par savu personas datu apstrādi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2018
Aivija

Saņemot datu subjekta pieprasījumu pa e-pastu ar lūgumu detalizēti izpaust informāciju par viņa personas datu apstrādi, kā šo personu identificēt, lai sniegtu tik detalizētu informāciju? Vai lūgt ierasties klātienē un uzrādīt dokumentu? Vai rakstīt oficiālu pasta vēstuli? Vai parakstīties ar e-parakstu?

A
atbild:
25. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ivo Krievs, zvērināts advokāts, datu aizsardzības speciālists

Vispārīgā datu aizsardzības regula nenosaka vienotu standartu, kā pārzinis var pārliecināties par personas identitāti, pieļaujot dažādas variācijas atkarībā no konkrētās situācijas un datu sensitivitātes.

Personu var identificēt ar zemākas ticamības (augstāka riska) identifikatoriem, piemēram, paļaujoties uz tās apliecinājumu, ka tā ir konkrētā persona, kā arī augstākas ticamības (zemāka riska) identifikatoriem, piemēram, klātienes identifikācija, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, droša e-paraksta izmantošana, interneta banku identifikatori u.c.

Katrā gadījumā svarīgi būtu novērtēt izpaužamo datu sensitivitāti un apjomu, kā arī to, cik izpaužamā informācija varētu nodarīt lielu kaitējumu personai, ja dati nonāks trešo personu rīcībā, un atkarībā no tā arī izvērtēt atbilstošo identifikācijas veidu.

Piemēram, gadījumos, kad klients ir ar e-pastu vai telefona numuru reģistrējis profilu kāda veikala lojalitātes programmā, ja klients vēlas iegūt lojalitātes pirkumu vēsturi, nebūtu samērīgi no viņa pieprasīt klātienes identifikāciju. Tā vietā varētu būt pietiekami ar e-pasta vai tālruņa numura identifikāciju. Savukārt, izsniedzot medicīnas vēsturi, saprātīgi būtu identificēt datu subjektu ar augstākas ticamības identifikatoriem vai nosūtīt vēstuli ierakstītas vēstules (apdrošināta sūtījuma) veidā, tādā veidā nodrošinot vēstules nodošanu attiecīgam datu subjektam.

Tā ir pārziņa atbildība objektīvi izvērtēt, vai datu apstrādes darbības ietver risku vai augstu risku datu subjektam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas