E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14626
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā nosaka vecāku pabalstus, ja aprēķina periodā kādu laiku nav strādāts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2018
Ilze

Labdien! Vēlējos saprast, kā tiks aprēķināti pabalsti, kad došos pirmsdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumā, ja pēdējā gada laikā 3 mēnešus biju bezdarbnieka statusā (decembrī, janvārī, februārī), bet pirmsdzemdību atvaļinājumā dodos jūnija beigās.

A
atbild:
20. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja darbnespējas lapa izsniegta no jūnija beigām, pabalsta aprēķinam ņems vērā iemaksu algu no 2017. gada aprīļa līdz šā gada martam.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta otrā daļa noteic, ja persona 12 mēnešu periodā nav bijusi reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja, piemēram, bijusi bez darba, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Līdzīgi aprēķina vidējo iemaksu algu vecāku pabalstam. Atšķirībā no maternitātes pabalsta gadījumos, kad iemaksu algas kādā perioda daļā nav bijis tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (trīs mēnešus neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, piemēro 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalsta ilgumu var izvēlēties: saņemt līdz bērna viena gada vecumam (tad pabalsts ir 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas) vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam (pabalsts  43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas).

Tātad vidējās iemaksu algas aprēķinā tiks ņemta vērā gan darba alga mēnešos, kuri iekrīt aprēķina periodā, gan darba ienākumus ar likumu aizvietojošo iemaksu summa.

Par pabalstiem konkrēti savā situācijā jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas