E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14619
Lasīšanai: 2 minūtes
1
12
1
12

Kādas ir fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2018
Kristīne

Labdien! Es vēlētos uzzināt: cik maksā nokārtot maksātnespēju? Mani interesē, kādi un cik ir izdevumu.
Un vai pirmā konsultācija ir par brīvu?

A
atbild:
14. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai uzsāktu maksātnespējas procesu, ir jāsagatavo tiesai pieteikums, kā arī jāsamaksā depozīts par procesa uzsākšanu 2 minimālo mēnešalgu apmērā – šobrīd 860 eiro (Maksātnespējas likuma 129. panta otrā daļa), kā arī valsts nodeva par pieteikuma izskatīšanu tiesā – 70 eiro (Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 3. punkts).  

Pēc maksātnespējas procesa uzsākšanas katru mēnesi zināma naudas summa tiks novirzīta parāda dzēšanai un visus maksājumus pārraudzīs maksātnespējas administrators. Proti, fiziskās personas maksātnespējas process sastāv no divām secīgām procedūrām: bankrota procedūras un saistību dzēšanas procedūras. Bankrota procedūras laikā tiek realizēta visa parādnieka manta un no tās realizācijas iegūtie līdzekļi novirzīti kreditoru prasījumu apmierināšanai, savukārt saistību dzēšanas procedūras laikā parādniekam ir pienākums kreditoru prasījumu segšanai mēnesī novirzīt vienu trešdaļu no saviem ienākumiem, bet jebkurā gadījumā novirzāmo ienākumu apmērs nevar būt mazāks par vienu trešdaļu no valstī noteiktās minimālās algas.

Tādējādi pēc bankrota procedūras pabeigšanas parādniekam jānodrošina, lai kreditoru prasījumu apmierināšanai ik mēnesi tiek novirzīta vismaz viena trešdaļa no valstī noteiktās minimālās algas (t.i., vismaz 143,33 eiro).

Maksātnespējas procesa termiņš ir atkarīgs no parādnieka paredzamajiem ienākumiem saistību dzēšanas procedūras laikā atbilstoši Maksātnespējas likuma 155. pantā noteiktajiem kritērijiem.

Persona var vērsties ar saviem jautājumiem par maksātnespējas procesu, iesniedzot iesniegumu Maksātnespējas kontroles dienestam.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas