E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14595
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vecākiem par uzturlīdzekļiem vasarā ir jāvienojas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2018
Andris

Vai alimenti, kas nav tiesas piespriesti, jāsūta uz aizbildņa kontu arī tad, ja bērns visu mēnesi atrodas pie alimentu maksātāja?

A
atbild:
11. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Likums precīzi nenosaka, kā jāveic uzturlīdzekļu maksājumi par laiku, kad bērns dzīvo pie tā vecāka, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus. Par to, kā ikdienas aizgādībā bērns atrodas, vecākam būtu jāvienojas ar aizbildni. Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa.

Meklējot kompromisu, kas būtu godīgs pret abām pusēm, vēršam uzmanību, kam paredzēti uzturlīdzekļu maksājumi. Civillikuma 177. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka ar bērna aprūpi saprot viņa uzturēšanu, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Savukārt Civillikuma 178. pantā ir noteikts, ja kopā dzīvojoši vecāki aizgādību (tai skaitā bērna aprūpi – uzturēšanu) īsteno kopīgi, tad gadījumā, ja bērna vecāki ir šķirti, bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Ikdienas aprūpes (uzturēšanas) īstenošanai šis vecāks ir tiesīgs saņemt uzturlīdzekļus bērnam no otra vecāka. Attiecīgi, ja bērns pastāvīgi dzīvo pie aizbildņa, uzturlīdzekļi bērna uzturam ir izmaksājami aizbildnim.

Lai gan laika periodā, kad bērns uzturas pie sava vecāka, aizbildņa izdevumi bērna uzturam samazinās (piemēram, ir jāgādā mazāk pārtikas u. tml.), ir jāņem vērā, ka var būt arī dažādi ikdienas izdevumi bērna vajadzību nodrošināšanai, kuri aizbildnim jāsedz arī par laiku, kad bērns brīvlaikā ciemojas pie sava vecāka. Piemēram, mājokļa īre, komunālie maksājumi, interneta, mobilā telefona (ja bērnam tāds ir) pieslēgums, medikamentu iegāde bērnam, ja tādi ir nepieciešami, u. tml. izdevumi. Iespējams, aizbildnis rēķinās ar noteiktu uzturlīdzekļu summu, lai savlaicīgi nodrošinātu bērnam visu nepieciešamo vasaras nometnei pēc vecāka apciemojuma vai bērnudārza vai skolas gaitām septembrī. Situācijas ir dažādas, tāpēc sniegt nepārprotamu atbildi uz jautājumu, vai par attiecīgo mēnesi uzturlīdzekļi būtu jāmaksā pilnā vai samazinātā apmērā, nevar.

Atgādinām, ja pienākums maksāt uzturlīdzekļus būtu noteikts ar tiesas spriedumu, tas būtu obligāti izpildāms neatkarīgi no dažādiem apstākļiem un tajā noteikto kārtību būtu iespējams apstrīdēt, tikai sniedzot jaunu prasību tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas