E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14571
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai tuvākais radinieks var apstrīdēt mantojumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2018
Ilga

Labdien! Mantojuma atstājējai pašai nebija bērnu, mazbērnu. Vīrs, vecāki un vienīgā māsa miruši jau pirms viņas. Viņas māsai bija viens bērns, kas arī ir miris, tuvākais dzīvais radinieks ir māsas mazbērns. Viņa ar testamentu ir novēlējusi nekustamo īpašumu mirušā vīra māsas mazmeitai, bet naudas uzkrājumu savas māsas mazbērnam. Vai māsas mazbērns kā tuvākais dzīvais asinsradinieks var apstrīdēt testamentu un pretendēt arī uz daļu no nekustamā īpašuma?

A
atbild:
06. jūnijā, 2018
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre, padomes priekšsēdētāja vietniece

Civillikums nosaka, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas, t.i., pretendēt uz neatņemamo daļu var tikai neatņemamās daļas tiesīgie mantinieki, kuru loks ļoti konkrēti ir definēts Civillikuma 423. pantā: “Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie.”

Tātad Jūsu minētajā konkrētajā gadījumā mantojuma atstājēja māsas mazbērns nav atzīstams par neatņemamās daļas tiesīgo mantinieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas