E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14557
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piemērotākā rīcība parādsaistību atmaksas grūtību gadījumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2018
Aleksandrs

Labdien! Man ir daudz ātro kredītu un patēriņa kredītu par kopējo summu 7000 eiro, es zinu, ka man ir pienākums samaksāt kreditoriem, bet diemžēl man pašlaik nav naudas, ko samaksāt. Ko tad šādā situācijā darīt?

A
atbild:
05. jūnijā, 2018
Signe Krūzkopa
LV portāls

Pirmais solis, kuru ieteicams veikt, – uzsākt sarunu ar kredītdevēju iestādēm (ja arī tādas ir vairākas). Varbūt iespējams vienoties par abām pusēm atbilstošu maksājumu plānu (mazāki mēneša maksājumi, ilgāks atmaksas periods). Sarunas ceļā bieži vien iespējams vienoties par risinājumu, kas būs atbilstošs gan Jums, gan arī kreditoram.

Otrs iespējamais risinājums – pieteikt fiziskas personas maksātnespējas procesu.

Fiziskas personas maksātnespējas procesu var ierosināt tāda fiziska persona, kas pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātāja un kam ir finansiālas grūtības (Maksātnespējas likuma 127. pants). Kritēriji, lai personu uzskatītu par Latvijas nodokļu maksātāju, noteikti likuma "Par nodokļiem un nodevām" 14. panta 2. punktā.

Maksātnespējas likums precizē, ka fiziskās personas maksātnespējas procesu var ierosināt, ja pastāv kāda no šīm pazīmēm:

  • personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro;
  • sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 10 000 eiro.

Tomēr jāpatur prātā, ka, izvēloties uzsākt maksātnespējas procesu, ir jārēķinās – process ir publisks un ziņas par to tiek ietvertas maksātnespējas reģistrā, kura ieraksti ir publiski pieejami. Turklāt ir jārēķinās, ka maksātnespējas process uzliek pienākumu gūt ienākumus, kā arī procesa rezultātā tiks atsavināta un pārdota īpašumā esošā manta.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšana”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas