E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14555
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Brīvprātīgas paternitātes atzīšanas apstrīdēšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2018
Agnis Smiltiņš

Kā apstrīdēt bērna paternitāti, kuru bijusī sieva ieguva māņus ceļā? Laulības šķiršanas procesā viņa no alimentiem atteicās rakstiski. Bērns dzima 10 gadus pirms laulības.

A
atbild:
11. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja paternitāti esat atzinis brīvprātīgi, pirms tika noslēgta laulība ar bērna māti, runa varētu būt par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu. Paternitātes brīvprātīgu atzīšanu iespējams atcelt tikai tiesas ceļā likumā noteiktos gadījumos un termiņā.

Pirmkārt, atbilstoši Civillikuma 156. panta pirmajā daļā noteiktajam tiesa var atzīt paternitāti par neesošu, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Vienkāršiem vārdiem – tiesa var anulēt ierakstu dzimšanas apliecībā, ja persona, kas brīvprātīgi atzinusi paternitāti, ir tikusi maldināta un to darījusi, ticot, ka bērns ir cēlies no viņa. Ceļot prasību tiesā par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu, šis fakts ir attiecīgi jāpierāda. Gadījumā, ja tiesa konstatēs, ka vīrietis ir atzinis bērna paternitāti, apzinādamies, ka nav bērna īstais tēvs, paternitāti likumā noteiktajā kārtībā atcelt nav iespējams.

Otrkārt, likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā ir iespējams apstrīdēt paternitātes atzīšanu. Civillikuma 156. panta otrā daļa noteic, ka apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi (..), vai bērna māte divu gadu laikā no brīža, kad viņi uzzinājuši par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Arī bērns pats paternitātes atzīšanu var apstrīdēt pēc pilngadības sasniegšanas divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņš uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Tātad, sniedzot prasības pieteikumu tiesā par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu, ir jāpierāda ne tikai tas, ka dzimšanas apliecībā ierakstītā persona paternitāti atzina maldības, viltus vai spaidu rezultātā, bet arī, ka nav beidzies likumā noteiktais divu gadu termiņš. Praksē šim nolūkam mēdz izmantot DNS testa rezultātus, divu gadu termiņu skaitot no rezultātu saņemšanas dienas.

Vienlaikus vēršam uzmanību Civillikuma 156. panta piektajā daļā noteiktajam: “Paternitātes atzīšanas apstrīdēšana ir samērojama ar bērna tiesībām uz identitāti un stabilu ģimenes vidi.” Ierakstam par tēvu dzimšanas apliecībā ir tiesiska nozīme, līdz ar to, pat ja tiek pierādīts, ka bērns nav cēlies no dzimšanas apliecībā ierakstītās personas, tam var nebūt izšķiroša nozīme. Piemēram, ja tiesai ir pamats uzskatīt, ka persona ir zinājusi par to, ka bērns nav cēlies no viņa, ilgāku laiku par likumā noteiktajiem diviem gadiem, bet nav uzskatījusi par vajadzīgu sakārtot juridiskās saistības, ļoti bieži tiek pieņemts, ka bērna interesēs ir saglabāt līdzšinējo situāciju.

Par konkrētā gadījuma risināšanu izvērstu konsultāciju varētu sniegt zvērināts advokāts, kas praktizē ģimenes tiesību jautājumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas