E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14550
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā atrisināt konfliktu kopīpašumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2018
Jeļena

Man pieder zemes domājamā daļa zemes kopīpašumā. Ir vienošanās ar kopīpašniekiem par zemes gabala domājamo daļu sadalījumu, kā tas ir paredzēts detālplānojumā. Katram kopīpašniekam viņa namīpašumam ir sava atsevišķa adrese. Mans namīpašums ir nodots ekspluatācijā. Mana domājamā daļa neatrodas blakus ielai. Līdz ar to piekļūšana īpašumam (pēc detālplānojuma un būvprojekta) ir norādīta caur kaimiņa domājamo daļu. Tomēr kaimiņš neļauj man izmantot šo ceļu, un jau ilgu laiku ceļš ir aizšķērsots.

Civillikuma 1074. pantā ir teikts: ”Nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim.” Vai var reāli atdalīt man piederošo domājamo daļu tiesas ceļā un vienlaikus nodrošināt piekļūšanu pie mana īpašuma?

A
atbild:
10. jūlijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Civillikuma 1074. pantā patiešām ir teikts: “Nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.” Patiešām, kopīpašnieks var prasīt kopīpašuma dalīšanu, ja tas ir reāli iespējams. Ja vienošanās ar pārējiem kopīpašniekiem nav panākama, kopīpašuma dalīšanu var prasīt tiesas ceļā. Tiesa, izvērtējot apstākļus, nepieciešamības gadījumā var uzlikt viena īpašuma daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai. Sīkāk par to varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Kopīpašums – kopējās atbildības vienība. Ar ko jārēķinās?”.

Ja kopīpašumu reāli nav iespējams sadalīt, iespējams cits risinājums – kopīpašuma lietošanas kārtības noteikšana. To var noteikt, gan kopīpašniekiem savstarpēji vienojoties un līgumu nostiprinot zemesgrāmatā, gan, ja tas nav iespējams, ar tiesas spriedumu. Par to savukārt izklāstīts atrodams skaidrojumā “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi (II)”. Šādi iespējams atrisināt arī Jūsu minētos sarežģījumus ar piekļūšanu savam īpašumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas