E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14544
Lasīšanai: 2 minūtes

Stāžu vecuma pensijai veido mēneši, kuros veiktas sociālās iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2018
Dace

Kā pašnodarbinātai personai saglabāt darba stāžu, ja ieņēmumi ir neregulāri? Piemēram, 3000,00 eiro katru otro mēnesi. Ja mēnesī, kad ienāk šī nauda, atņemot izdevumus, tiek nomaksāts sociālais nodoklis par summu 700,00 eiro un pārējais tiek aplikts ar 5% nodokli, tad ko darīt nākamajā mēnesī, lai nezaudētu darba stāžu, jo tiek strādāts bez pārtraukumiem? Iepriekšējos gados šādā situācijā katru mēnesi maksāju sociālo nodokli no 700,00 eiro, bet tagad, pēc nodokļu reformas, ne tikai ir nācis klāt jauns nodoklis, kas nezin kādēļ jāmaksā arī tiem, kas jau maksā nodokļus, bet arī vēl nāk klāt problēmas ar pārtraukumu darba stāžā.

A
atbild:
14. jūnijā, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ināra Ļuta, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ināra Ļuta skaidro: “Personas apdrošināšanas stāžu vecuma pensijai 2018. gadā veido mēneši, kuros pašnodarbinātā persona ir veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Ja pašnodarbinātās personas ienākumi ir līdz 430 eiro mēnesī, tad jāveic iemaksas 5% apmērā no ienākumiem.

Savukārt, ja pašnodarbinātās personas ienākumi ir virs 430 eiro mēnesī, tad iemaksas ir jāveic 32,15% apmērā no brīvi izvēlētiem ienākumiem, kas nav mazāki par  430 eiro, un papildus 5% no starpības starp izvēlētajiem un faktiskajiem ienākumiem.”

Papildus informējam, ka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz iespēju jebkuram, kurš nav sociāli apdrošināts,  brīvprātīgi veikt iemaksas pensijas apdrošināšanai, ja vien nav piešķirta valsts vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”. Informācija par iemaksu veikšanas kārtību un nosacījumiem jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 53 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas