E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14537
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzturlīdzekļu saņemšana, ja bērna tēvs dzīvo Krievijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2018
Zane

Labdien! Vēlos painteresēties par alimentiem. Ja tēvs dzīvo Krievijas Federācijā un ir tās pilsonis, bet bērns no dzimšanas ir Latvijā, vai ir iespējams pieprasīt alimentus?

A
atbild:
11. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Šajā gadījumā ātrākais un vienkāršākais risinājums ir valsts garantēto uzturlīdzekļu saņemšana no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Proti, ja viens no vecākiem uzturlīdzekļus nemaksā un tā vecāka, kura aprūpē atrodas bērns, rīcībā nav tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās notariālā akta formā par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā, ir iespējams saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda tiek nodrošinātas neatkarīgi no parādnieka valstiskās piederības un dzīvesvietas valsts. Uzturlīdzekļus no fonda administratīvā procesa kārtībā iespējams saņemt gan tad, ja parādnieka dzīvesvieta ir ārpus Latvijas, gan tad, ja parādnieka dzīvesvieta nav zināma. Taču uzturlīdzekļu saņēmējam (bērna mātei), tāpat arī bērniem, kuru uzturam nepieciešami uzturlīdzekļi, šajā gadījumā jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijā.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv  pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus.

Noteiktas formas iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, ko iespējams lejuplādēt fonda administrācijas mājaslapas sadaļā “Uzturlīdzekļu saņemšana” > “Uzturlīdzekļu izmaksas forma”, var iesniegt arī citos veidos:

  • nosūtīt pa pastu uz adresi: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, Pulkveža Brieža iela 15, Rīga, LV-1010;
  • klātienē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā Pulkveža Brieža ielā 15, Rīgā (pirmdienās un trešdienās no plkst. 8.30 līdz 19.00; otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00);
  • parakstīt ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīt elektroniski uz e-pasta adresi pasts@ugf.gov.lv.

Fakts, ka bērna tēvs dzīvo citā valstī un, iespējams, nevēlēsies sniegt paskaidrojumus fonda administrācijai par savu vecāka pienākumu izpildi, nav šķērslis pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Taču tas var paildzināt lēmuma pieņemšanas laiku. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta ceturtajā daļā noteikts: ja ir norādīta parādnieka uzturēšanās adrese ārvalstī, fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

2018. gadā šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai 23% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (98,90 eiro), savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kā arī pilngadīgai personai līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas – 118,25 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas