E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14532
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Cik jāatstrādā, ja maina dzīvesvietu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2018
Liene

Priekšnieks nevēlas pieņemt atlūgumu, kurā ir rakstīts, ka no darba aizeju sakarā ar dzīvesvietas maiņu, viņš pieprasa atstrādāt mēnesi, vai tad nebija tā, ka viņam mani jāatbrīvo no darba 24h laikā.

A
atbild:
29. maijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka uzteikuma gadījumā, kā to nosaka Darba likuma 100. pants, darbiniekam ir jārēķinās ar viena mēneša termiņu, kas nostrādājams līdz darba attiecību izbeigšanai. Šī norma ir noteikta darba devēja aizsardzībai, lai, saņemot uzteikumu, darba devējs aizejošā darbinieka vietā var atrast jaunu darbinieku.

Tomēr likums neliedz darba devējam un darbiniekam vienoties arī par īsāku termiņu kā viens mēnesis darba attiecību izbeigšanai. 

Jūsu jautājumā norādītais darba attiecību izbeigšanas iemesls – dzīvesvietas maiņa – un termiņš – 24 h – nav saistāms ar 100. panta piektajā daļā ietverto svarīgo iemeslu, kas ļautu darba attiecības izbeigt, neievērojot likumā noteikto termiņu. Par tādu iemeslu ir atzīstams tikai katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Situācija, kas ļauj izbeigt darba attiecības vienu dienu iepriekš, ir noteikta 100. panta otrajā daļā. Šādas tiesības ir darbiniekam, kurš nodarbināts algotā pagaidu vai citā darbā saistībā ar viņa dalību aktīvajos nodarbinātības pasākumos.

Jums var ieteikt vienoties ar darba devēju par abpusēji pieņemamu risinājumu darba attiecību izbeigšanai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas