E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14529
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai VID jāsniedz informācija par parāda atmaksu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2018
Mārtiņš

Vēlētos jūsu konsultāciju par sekojošu situāciju. Pirms pāris gadiem aizdevu paziņam X summu (šajā gadījumā 9000 EUR), par ko tika noslēgts aizdevuma un hipotēkas līgums ar ierakstu zemesgrāmatā par aizdotās summas vērtību uz aizņēmēja piederošo īpašumu. Šobrīd aizņēmējs vēlas pārdot šo īpašumu un atdot parāda summu. Jaunais īpašuma pircējs ņem kredītu, un banka uzstāj, ka sākotnēji, lai banka pieņemtu lēmumu un izsniegtu kredītu, šī hipotēka no īpašuma aizdevējam ar aizņēmēju ir sākotnēji jādzēš.

Lai mazinātu riskus, kādas būtu ieteicamās darbības šādā situācijā aizdevējam, ja aizņēmējs šobrīd ir bez jebkādiem līdzekļiem un parādu var atgriezt tikai pēc īpašuma pārdošanas, šo hipotēku no šī īpašuma par aizdoto parāda summu sākotnēji noņemot?

Ja parāds tiek atgriezts tieši tādā pašā apmērā kā aizdotā pamata summa, respektīvi, nav gūti nekādi papildu ieņēmumi, vai aizdevējam ir jāziņo par šo ienākumu avota summu VID un jāveic jebkāda veida nodokļu samaksa?

A
atbild:
27. jūnijā, 2018

Nodokļu normatīvie akti nereglamentē un neierobežo civiltiesiskus darījumus. Valsts ieņēmumu dienestam sniedz informāciju par taksācijas gadā saņemtajiem aizdevumiem, kuru apmērs pārsniedz 15 000 eiro, ja tos izsniedzis viens aizdevējs.

Nodokļu normatīvajos aktos nav noteikts pienākums sniegt informāciju Valsts ieņēmumu dienestam par aizdevuma atmaksu (saņemto parādu). Atdotais aizdevums neveido fiziskajai personai ar nodokli apliekamu ienākumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas