E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14527
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Vai, izrakstot rēķinu, nepieciešama piekrišana datu apstrādei

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2018
Iveta

Uzņēmums izraksta rēķinus fiziskām personām par pakalpojumiem. Pēc likuma "Par grāmatvedību" ir nepieciešami visi fiziskās personas dati (vārds, uzvārds, personas kods, adrese).Vai ir nepieciešama fiziskās personas rakstiska piekrišana par personas datu izmantošanu rēķinu sagatavošanai?

A
atbild:
29. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Līdzīgi kā Fizisko personu datu aizsardzības likums, kas ir spēkā jau daudzus gadus, Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. pants noteic, ka personas datu apstrāde ir likumīga tikai tad, ja ir piemērojams vismaz viens no sešiem personas datu apstrādi atļaujošiem nosacījumiem, piemēram, ja datu apstrāde nepieciešama pārzinim likumā noteikto pienākumu vai juridiskā pienākuma, ko uzliek noslēgts līgums par noteiktu pakalpojumu sniegšanu, veikšanai. 

Piemēram, lai izrakstītu rēķinu par pakalpojuma sniegšanu, ir jāņem vērā, ka atbilstoši likuma “Par grāmatvedību” prasībām pakalpojuma sniedzējam nepieciešams apstrādāt noteiktus pakalpojuma saņēmēja personas datus. Tādā gadījumā nav nepieciešama datu subjekta (personas, kuras dati tiek apstrādāti) papildu piekrišana viņa datu apstrādei, jo to nosaka likums.

Sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “Personas datu apstrādes principi. Vispārīgā datu aizsardzības regula III”.

Lai saņemtu pilnvērtīgu atbildi konkrētajā situācijā, aicinām vērsties Datu valsts inspekcijā rakstiski vai zvanīt pa tālruni darba dienās no plkst. 13.00 līdz 15.00. Atsevišķos gadījumos direktors var noteikt citu konsultācijas sniegšanas laiku. Konsultāciju tālruņa numurs – 67223131.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas