E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14524
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā rīkoties, lai pēc laulībām īpašumu nāves gadījumā mantotu tikai bērns

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2018
Guna

Gribu stāties jaunā, t.i. otrajā, laulībā, bet pirms stāšanās šai laulībā gribu nodrošināties, ka manai meitai (pilngadīga, no pirmās laulības) ir neapstrīdamas tiesības uz manā īpašumā esošo nekustamo īpašumu, t.i., man šobrīd piederošo māju, kurā ar laulāto plānojam dzīvot. Vai man šai gadījumā būtu māja jau šobrīd jānodod meitai ar dāvinājuma vai mantojuma līguma palīdzību? Vai līguma slēgšanas gadījumā pēc manas nāves joprojām jaunajam laulātajam (un viņa bērniem no viņa iepriekšējās laulības) nepastāvēs neatņemamas tiesības uz daļu šī īpašuma vai atlīdzības?

A
atbild:
12. jūnijā, 2018
Latvijas notārs
Inga Dobbermane, zvērināta notāre

Jūsu nākamais laulātais pēc Jūsu nāves būs viens no mantiniekiem ar neatņemamās daļas tiesībām – kopā ar Jūsu meitu un bērniem, kuri būs dzimuši jaunajā laulībā.

Ja dāvinājums būs izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem, tostarp Jūsu laulātajam, neatliks pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā jeb šajā gadījumā – Jūsu meitas, lai viņa izdod šīs daļas. Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudas izteiksmē. Bet neatņemamo daļu, ko būs ieguvis Jūsu vīrs, savukārt pēc viņa nāves mantos viņa bērni, tostarp no viņa pirmās laulības.

Arī mantojuma līgumos jāievēro noteikumi par neatņemamo daļu, ja vien tie, kam tā pienākas, paši tieši vai piedaloties līgumā nav atteikušies no savām tiesībām. Ja tas nav ievērots, tad pēc mantojuma atstājēja nāves neatņemamās daļas tiesīgie var pieprasīt izdot viņu neatņemamo daļu naudas izteiksmē.

Ja starp nākamo mantinieku un to personu, no kuras mantot viņš atteicies, tiek noslēgts līgums, ar ko viena puse atsakās no mantošanas tiesības, kas viņai būtu piederējusi pēc otras puses nāves, tad šāds līgums aptver arī viņa neatņemamo daļu. Ar mantotāja atteikšanos izbeidzas viņa mantošanas tiesība, un mantojuma atstājējs atbrīvojas no visiem aprobežojumiem noteikšanā par savu mantojumu, arī par neatņemamo daļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas