E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14508
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz papildatvaļinājumu un paternitātes atvaļinājumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2018
Dace

Vai tēvs var izņemt papildatvaļinājumu par bērnu, ja pagājuši 2mēneši kopš bērna dzimšanas.

A
atbild:
01. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs vaicājat par papildatvaļinājumu, iespējams, tomēr, ka domāts ir paternitātes atvaļinājums. Tāpēc atbilde būs par abiem.

Ja Jūsu interese ir par papildatvaļinājumu, tad Darba likums nosaka abiem vecākiem tiesības uz apmaksātu papildatvaļinājumu, kas ir atkarīgs no bērnu skaita. Ja ir viens bērns, tad papildus ir viena atvaļinājuma diena. Tas noteikts Darba likuma 151. pantā.

Papildatvaļinājums pienākas par periodu, kas sakrīt ar individuālo darba gadu. Darba likums nosaka, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Papildatvaļinājums izmantojams darbinieka individuālā kalendāra gada laikā, kura termiņš iesākas ar darba līguma noslēgšanas brīdi.

Darba likuma normas papildatvaļinājuma izmantošanas kārtību nereglamentē. Līdz ar to puses var vienoties, piemēram, ka darbiniekam saskaņā ar Darba likumu piešķir ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, bet ikgadējo kārtējo atvaļinājumu viņš izmanto pēc tam. 

Savukārt saskaņā ar Darba likuma 155. panta pirmo daļu jaundzimušā bērna tētim ir tiesības uz 10 kalendāra dienu ilgu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra šī atvaļinājuma laikā piešķir paternitātes pabalstu .Tiesības uz paternitātes pabalstu bērna tēvam ir, ja atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu piešķirts ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas