E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14507
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Tiesības uz vecāku pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2018
Zita

Labdien! Jautājums ir sekojošs – ja vecāki ir vienojušies, ka māte atteiksies no maternitātes pabalsta otras daļas, lai pieprasītu vecāku pabalstu no bērna dzimšanas, vai vecāku pabalstu var pieprasīt tēvs un vai tas tiks aprēķināts no tēva algas? Pie nosacījuma, ka bērnu kopšanas atvaļinājumā dosies māte, bet tēvs turpinās strādāt.

A
atbild:
23. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecāku pabalstu ir abiem vecākiem – vienam vai otram. Bērna māte var atteikties no maternitātes pabalsta otrās daļas. Un tēvs var pieprasīt vecāku pabalstu, ko viņam aprēķinās no viņa sociālo iemaksu algas. Taču, ja bērna tēvs strādās, tātad neatradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalstu viņam maksās 30% apmērā no aprēķinātā. Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Darba likums paredz tiesības uz 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu abiem vecākiem. To var izņemt līdz bērna astoņu gadu vecumam, visu uzreiz vai pa daļām. Darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu tikai piešķir, bet neapmaksā.

Par šīm situācijām varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Informāciju par pabalstiem savā individuālajā situācijā varat lūgt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, arī rakstot e-pastā uz adresi: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas