E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14503
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba laiks jāuzskaita precīzi – par uzskaiti atbildīgs darba devējs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2018
Ilmārs

Jautājums ir par pareizu tiesisko regulējumu sporta kompleksā, kur grafiku it kā mēneša sākumā nevarot sastādīt, bet dod parakstīt neobjektīvu, mēneša beigās nemaksājot ne par virsstundu darbu, ne arī svētku dienu, ne sestdienu un svētdienu darbu. Kā vajadzētu korekti un pareizi rīkoties abām pusēm?

A
atbild:
09. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darba laika uzskaiti uzņēmumā atbilstoši Darba likuma 137. pantam atbild darba devējs. Darba devējam ir precīzi jāuzskaita katra darbinieka nostrādātās stundas, norādot nostrādātās stundas darba laika uzskaites lapās.

Taču likums dod tiesības darbiniekiem personiski vai ar darbinieku pārstāvju starpniecību pārbaudīt darba devēja veikto darba laika uzskaiti. Ja darbiniekam ir pretenzijas par viņa darba laika uzskaiti, risinājums primāri būtu jārod pārrunu ceļā uzņēmumā, nespējot rast risinājumu – vēršoties Valsts darba inspekcijā vai tiesā. Darbiniekam ir tiesības sniegt ierosinājumus darba organizācijas uzlabojumiem. Iespējams, ir jāiepazīstas ar pieredzi citos, līdzīgos, uzņēmumos un savs priekšlikums jāsagatavo rakstveidā, tādējādi veidojot ar darba devēju konstruktīvu sarunu.

Lai nekļūdītos izpratnē par darba samaksu saistībā ar darbu svētku dienās, ir jāņem vērā darbiniekam darba līgumā nolīgtā darba laika forma. Ja darbiniekam darba līgumā ir nolīgts normālais darba laiks – piecu dienu darba nedēļa ar 40 stundām, tad par darbu svētku dienā pienākas darba samaksa atbilstoši DL 68. pantam. Savukārt, ja ir nolīgts summētais darba laiks, kuram obligāts ir iepriekš izstrādāts darba grafiks, līdzīgi kā maiņu darba uzskaitē, darba samaksa svētku dienās pienākas saskaņā ar darba līgumu.

Jāatceras, ka virsstundu darbu darbinieks nevar darīt pēc paša iniciatīvas. Proti, par virsstundu darbu darbinieks un darba devējs vienojas – tiek izdots rīkojums, kuru darbinieks paraksta. Par virsstundu darbu, uzskaitot precīzi nostrādātās stundas, pienākas samaksa atbilstoši DL 68. pantam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas