E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14495
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Brīvprātīga pievienošanās sociālajai apdrošināšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2018
Karina

Vai es varu samaksāt brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas un kādā apjomā, ja es esmu mājsaimniece?

A
atbild:
01. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Brīvprātīgi valsts pensiju apdrošināšanai var pievienoties persona, kura nav obligāti sociāli apdrošināta un kurai nav piešķirta valsts vecuma pensija saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām”. Savukārt pašnodarbinātā laulātais var brīvprātīgi pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai, invaliditātes, maternitātes, slimības un vecāku apdrošināšanai.

Brīvprātīgo iemaksu objekts ir paša cilvēka izvēlēti līdzekļi, no kuriem aprēķina brīvprātīgās iemaksas. Taču ir noteikts arī minimālais gada apmērs (12 minimālās mēneša darba algas) šogad 5160 eiro gadā (12 x 430 eiro).

Brīvprātīgo iemaksu likme personai, kura brīvprātīgi pievienojusies pensiju apdrošināšanai, ir 24,50% no iemaksu objekta.

Piemēram, ja mēnesī veic iemaksas no 430 eiro, tad maksājums ir 105,35 eiro (iemaksu objektu reizina ar likmi).

Ministru kabineta noteikumos Nr. 976 par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai noteikts, ka brīvprātīgi apdrošinātā persona brīvprātīgās iemaksas veic Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) norādītajā budžeta kontā. Aģentūra brīvprātīgās iemaksas sociāli apdrošinātās personas kontā reģistrē par to mēnesi, kāds norādīts maksājuma rīkojumā (neatkarīgi no brīvprātīgo iemaksu veikšanas laika).

Ja Jūs vēlaties izmantot tiesības brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai, detalizēta informācija jānoskaidro VSAA.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas