E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14494
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Par vecāku uzdāvinātu NĪ nodokļi nav jāmaksā, bet ir nodevas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2018
Anna

Tēvs vēlas uzdāvināt man (viņa meitai) savu māju, kas novērtēta 85000€ vērtībā. Cik lielas būs izmaksas (kādi nodokļi būs jāmaksā)?

A
atbild:
01. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku dāvinājumus bērniem ar nodokli neapliek. Taču dāvinājums ir jāuzrāda iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijā kā neapliekams ienākums, jo tā apmērs pārsniegs 4000 eiro.

Zvērināta notāra atlīdzība par dāvinājuma līguma sastādīšanu, apliecināšanu, nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai tiks aprēķināta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību".

Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma.

Dāvinājuma līgumā var norādīt jebkādu nekustamā īpašuma summu. Līgumā summa tiek norādīta tāpēc, lai Zemesgrāmatā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja summa netiek norādīta, tad Zemesgrāmata valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Valsts nodeva par dāvinājuma līgumu bērniem ir 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības.

Būs jāmaksā valsts un kancelejas nodevas Zemesgrāmatā, t.i., kancelejas nodeva par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro.

Nekustamā īpašuma īpašniekam ir pienākums samaksāt nekustamā īpašuma nodokli par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas