E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14493
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai iespējams piedzīt uzturlīdzekļus bērnam, kurš dzīvo Lielbritānijā?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2018
Eva

Bērnu pastāvīgā dzīvesvieta deklarēta uk, taču tēvam, kurš nerūpējas par saviem bērniem, lv. Vai varam pieprasīt uztura līdzekļus Latvijā no viņa?

A
atbild:
28. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, tas ir iespējams. Atbilstoši Civillikuma 179. panta otrajai daļai pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tas attiecināms arī uz situāciju, ja viens no vecākiem un bērns dzīvo citā valstī.  

Ja bērna tēvs labprātīgi uzturlīdzekļus nemaksā, bērna mātes rīcība, lai uzturlīdzekļus saņemtu piespiedu kārtā, ir atkarīga no tā, vai viņai jau ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva vai nav. Ja tiesas nolēmuma nav, viņa var izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – Anglijā vai Latvijā. Kad tiesas spriedums pieņemts, ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde valstī, kurā dzīvo bērna tēvs, tātad, Latvijā.  

Uzsākt tiesvedību Latvijā un pēc tiesas nolēmuma spēkā stāšanās vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piedziņu, var pati bērna māte vai viņas pilnvarota persona. Vienlaikus Eiropas Savienības regulējums paredz uzturlīdzekļu prasītāja tiesības kārtot šos jautājumus savā dzīvesvietas valstī ar kompetento iestāžu starpniecību.

Šim nolūkam Eiropas Savienības dalībvalstīs ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra Regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs. 

Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija. Par atbildīgajām iestādēm citās ES dalībvalstīs iespējams uzzināt Eiropas tiesu tīkla civillietās un komerclietās interneta vietnes sadaļā “Uzturlīdzekļu prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš, šajā gadījumā – Lielbritānijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas