E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14490
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
5
1
5

Darba ņēmējam ir tiesības uz slimības pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2018
Anita

Esmu arodslimnieks. 2019. gada 1. aprīlī sasniegšu vecuma pensionēšanās laiku. Pašlaik strādāju, saņemu atlīdzību par darba spēju zaudējumu. Kā ir ar slimības pabalsta apmaksu strādājošam pensionāram, ja es saslimstu, piemēram, 2018. gada decembrī, kad vēl neesmu pensionārs? Vai man apmaksās slimības pabalstu par 6 mēnešiem kā strādājošam cilvēkam, kam vēl nav vecuma pensijas (jo vecuma pensija man pienāksies tikai no 2019. gada aprīļa), vai tomēr 4 mēnešus kā pensionāram? Ja slimības sākums ir kā strādājošam cilvēkam, kam vēl nav vecuma pensijas? Un vai es varēšu saņemt arī atlīdzību par darba spēju zaudēšanu? Kā darba devējs mani var atbrīvot no darba?

A
atbild:
22. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbnespējas gadījumā darba devējs darbiniekam maksā slimības naudu par pirmajām 10 darbnespējas dienām, no 11. dienas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) maksā slimības pabalstu. Tas, ka vienlaikus saņem pensiju, darba ņēmējam tiesības uz apmaksātu darbnespējas lapu neierobežo.

Ja slimo nepārtraukti, VSAA pabalstu izmaksā ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas. Pamatojoties uz Valsts darba ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinumu, slimības pabalsta izmaksu var pagarināt, bet ne ilgāk par 52 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas.

Ja slimo ar pārtraukumiem, tad pabalstu izmaksā ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā.

Darba devējam ir tiesības atbrīvot no darba ilgstoši slimojošu darbinieku. To nosaka Darba likuma 101. pants. Tas paredz darba devējam tiesības rakstiski uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Likums “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteic: ja darbnespēja iestājusies darba tiesisko attiecību laikā un darba attiecības pārtrauc, bet darbnespējas periods vēl turpinās, tad slimības pabalstu izmaksā 30 kalendāra dienas, kas seko darba attiecību pārtraukšanas datumam. Šo nosacījumu nepiemēro saslimšanas gadījumiem ar pārejošu darbnespējas cēloni “nelaimes gadījums darbā” un “arodslimība”.

Likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 20. panta devītā daļa nosaka, ka personai, kurai piešķirta izdienas pensija vai vecuma pensija, atlīdzību par darbspēju zaudējumu izmaksā šādi:

  1. ja piešķirtās pensijas apmērs nesasniedz atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru, apdrošinātajai personai izmaksā starpību starp atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru un izdienas vai vecuma pensijas apmēru;
  2. ja piešķirtās izdienas vai vecuma pensijas apmērs ir vienāds ar atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru vai to pārsniedz, atlīdzības par darbspēju zaudējumu izmaksu izbeidz.

Tas ir tiesību aktos noteiktais. Individuālā situācijā informācija par tiesībām uz pabalstiem un maksājumu apmēru jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas