E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14482
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Viss mantojums pienākas tantei

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2018
Ilma

Kam ir priekšroka mantojumam – mirušā tēva māsai vai mirušā tēva un mātes citu brāļu/māsu bērniem, ja šie citi mirušā brāļi un māsas ir miruši? Tātad mirušajam palikusi viena tante un 8 brālēni/māsīcas no dažādiem vecākiem?

A
atbild:
28. maijā, 2018
Latvijas notārs
Laila Lapiņa, zvērināta notāre

No jautājuma saprotams, ka mantojuma atstājējam nav ne bērnu, ne laulātās, ne brāļu un māsu vai pusbrāļu un pusmāsu un viņa vecāki ir miruši. Šādā gadījumā tiesības mantot ir ceturtās šķiras mantiniekiem. Tie šajā gadījumā ir gan mantojuma atstājēja mirušā tēva māsa, gan brālēni un māsīcas, kuru vecāki ir miruši pirms mantojuma atstājēja. Taču ir jāņem vērā, ka ceturtajā mantinieku šķirā manto pēc pakāpes tuvākie sāņu radinieki un ceturtajā mantinieku šķirā nav pārstāvības tiesības. Tas nozīmē, ka lejupējie neiestājas sava pirms mantojuma atstājēja mirušā vecāka vietā, tādēļ tuvākas pakāpes radinieki nepielaiž mantot attālākas pakāpes radiniekus.

Tēva māsa ar brāļa dēlu atrodas trešajā radniecības pakāpē, bet brālēni un māsīcas – ceturtajā. Ceturtajā mantinieku šķirā nav pārstāvības tiesības, kas nozīmē, ka mantojuma atstājēja brālēni un māsīcas neiestājas savu pirms mantojuma atstājēja mirušo vecāku vietā. Tā kā mantojuma atstājēja mirušā tēva māsa ir tuvākas pakāpes radiniece nekā mantojuma atstājēja brālēni un māsīcas, tad šajā gadījumā viss mantojums pienākas viņai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas