E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14475
Lasīšanai: 4 minūtes

Sarežģījumi ar dāvinājuma līgumu, ja dāvinātājs īpašumā dzīvo līdz mūža galam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2018
Ilze

Labdien! Vēlos gūt padomu sakarā ar dāvinājuma līgumu. Tantiņa (nav radniecības) uzdāvināja man savu īpašumu. Slēdzām pie notāra dāvinājuma līgumu ar vienīgo piebildi, ka viņa drīkst dzīvot dzīvojamā mājā līdz mūža galam. Protams, es to akceptēju, lai viņa dzīvo, jo es pati tur nedzīvoju, tik uzņemos īpašuma nodokļu apmaksāšanu. Tantiņai ir ļoti pasliktinājusies veselība, kā rezultātā vērsos pēc palīdzības sociālajā dienestā, jo uzskatu (arī ārsti tā domā, ir ārstu novērtējums), ka viņai ir nepieciešama diennakts uzraudzība. Tantiņa kategoriski atsakās no ievietošanas aprūpes namā un nevēlas savā dzīvojamā mājā ielaist svešus cilvēkus (Samariešu apvienības darbiniekus). Es pie viņas braucu divreiz nedēļā piegādāt pārtiku un palīdzēt mājas darbos (pati strādāju pilnu darba nedēļu 40h, īpašums atrodas 11 km attālumā (vienā virzienā) un pašai ir ģimene). Sociālā darbiniece, nesaņemot parakstu no tantiņas par atteikšanos no aprūpes, man norāda, ka man jārūpējas par tantiņu, pamatojoties uz Civillikuma 1919–1921. pantu (ietverts dāvinājuma līgumā), īpaši uzsverot punktu par dāvinātāja atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī, ja ir bijis iespējams palīdzēt. Vēlos jautāt, ko nozīmē: atstāšana bezpalīdzīgā stāvoklī, ja bijis iespējams palīdzēt? Vai tiešām mani var apsūdzēt par atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī, ja viņa pati ir atteikusies (mutiski) no aprūpes? Un, ja veselības problēmu vai tantiņas rīcības dēļ notiks kas slikts, es saskaņā ar Civillikumu būšu vainīga? Vai sociālais darbinieks drīkst šajā situācijā visu atbildību par tantiņu novelt uz mani?

A
atbild:
10. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Zita Zaharenko, zvērināta advokāte

Civillikuma 1919.–1921. pants runā par dāvinājuma atsaukšanu. Dāvinājumu var atsaukt tikai pats dāvinātājs (šajā gadījumā – tantiņa). Neviens cits, pamatojoties uz šiem pantiem, dāvinājumu atsaukt nevar – tas ir noteikts arī 1920. pantā. Tāpēc konkrētajā gadījumā sociālajam dienestam nav nekāda pamata atsaukties uz šiem pantiem. Dāvinājuma līgumu var apstrīdēt tikai ieinteresētā persona uz vispārīgiem darījuma apstrīdēšanas pamatiem (piemēram, Civillikuma 1. pants, 1415. pants). Sociālais dienests šajā gadījumā nav atzīstams par "ieinteresēto personu", lai tas varētu celt prasību tiesā par darījuma (dāvinājuma līguma) atcelšanu.

Rūpīgāk jāizpēta dāvinājuma līguma saturs – vai tajā nav paredzēti kādi atsevišķi noteikumi par atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī, diennakts aprūpi u. c. Ieteicams tomēr saņemt rakstveida atteikumu no aprūpes, ja sociālais dienests uzstāj, ka tāds nepieciešams. Ja tantiņa nelaiž sociālos darbiniekus dzīvoklī, tad, iespējams, pēc sarunas ar Jums un Jūsu klātbūtnē tomēr to ir iespējams organizēt un noformēt rakstveida atteikumu no aprūpes. Atteikumu var noformēt arī zvērināts notārs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas