E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14464
Lasīšanai: 3 minūtes

Risinājums vecāku strīda par bērna deklarēto dzīvesvietu gadījumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2018
Ainārs

Nedzīvoju ar dēla māti kopā, dēls dzīvo pie manis, kā to noteikusi tiesa. Protams, deklarēju dēla dzīvesvietu pie sevis. Šomēnes nejauši secināju, ka māte (kura nedzīvo pat vienā pilsētā ar mums) ir deklarējusi dēlu pie sevis, nekonsultējusies ar mums. Atkal deklarēju bērnu pie sevis. Ko es varu darīt, lai šāda situācija neatkārtotos? Vai dēla mātei ir tiesības puiku deklarēt pie sevis, ja viņš tur nedzīvo?

A
atbild:
16. maijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Latvijā nav izveidota tāda deklarēšanas sistēma, kurā vienam vecākam būtu neiespējami deklarēt pie sevis savu bērnu. Tas nozīmē, ka Latvijā ir bezgalīgas iespējas agresīviem un principiāliem vecākiem vienas dienas laikā desmitiem reižu bērnu deklarēt te pie viena, te pie otra vecāka. Tiesu un bāriņtiesu praksē šādi gadījumi ir bijuši, piemēram, pirms bērna pierakstīšanas kādā skolā vai pirmsskolas izglītības iestādē vecāki dienas laikā vairākkārtīgi deklarē bērnu turp un atpakaļ.

Šāda situācija būtu jāaplūko mierīgi un objektīvi.

Pirmkārt, jāpārbauda, vai ar šādu rīcību bērna māte pārkāpj spēkā stājušos tiesas spriedumu. Ja pārkāpj, tad ir iespējams rakstīt iesniegumu policijā ar lūgumu ierosināt krimināllietu par tiesas sprieduma nepildīšanu. Otrkārt, jāatbild uz jautājumu, kādā veidā šāda mātes rīcība traucē bērnam un arī bērna tēvam. Ja šāda rīcība ir tikai kaitinoša, bet ne vairāk, tad varbūt arī nav nozīmes ar šo jautājumu nodarboties. Tomēr, ja deklarācijas maiņa var potenciāli apdraudēt bērnu, piemēram, liedzot bērnam iespēju saņemt kādā pilsētā nodrošinātos pabalstus vai iespēju apmeklēt kādu izglītības iestādi, tad ir gan bērns pašam jādeklarē atpakaļ pie sevis, gan jāziņo par šādu rīcību bāriņtiesai, gan arī jau iepriekš minētajai policijai par tiesas sprieduma nepildīšanu. Turklāt paralēli jāturpina mierīgas pārrunas ar bērna māti, iespējams, sertificēta mediatora klātbūtnē, par šādas rīcības motīviem un par mierīgu un konstruktīvu rīcību nākotnē, lai šis strīds tiktu atrisināts un neatkārtotos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas