E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14451
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
7
7

Par mājas vecākā tiesībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2018
Aldis

Labdien! Mani interesē, vai man kā mājas vecākajam ir tiesības pieprasīt sistēmu apkopes apliecinošos dokumentus un rīkojumus par atbildīgo personu norīkojumu manā objektā, kā arī iepazīties ar apkopes reglamentiem? Un ko darīt, ja šādu apliecinošu dokumentu nav?

A
atbild:
28. maijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Uzreiz jāteic, ka valsts līmeņa normatīvajos aktos nekur nav definēts termins “mājas vecākais” un tātad – nav noteikti arī šādas personas pienākumi un tiesības. Dzīvokļa īpašuma likumā gan ir noteikts, ka dzīvokļu īpašnieku kopība, noslēdzot attiecīgu līgumu, var pilnvarot citu personu izlemt kopības kompetencē esošus jautājumus. Arī Ministru kabineta noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 15. punktā dzīvokļu īpašnieku kopībai ir paredzētas tiesības “pieņemt lēmumu par personas pilnvarošanu dzīvokļu īpašnieku kopības saziņai ar pārvaldnieku”. Jāpiebilst, ka vairākās pašvaldībās ir spēkā īpaši nolikumi par māju vecākajiem jeb pilnvarotajām personām. Pamatojoties uz dzīvokļu īpašnieku sapulcē ar lēmumu dotu pilnvarojumu vai pašvaldības nolikumu, mājas vecākajam ir tiesības saņemt dzīvokļu īpašniekus interesējošo informāciju no mājas pārvaldnieka.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš uzskata – lai mājas vecākais varētu pilnvērtīgi darboties, viņam mājas dzīvokļu īpašnieku vārdā būtu jānoslēdz līgums ar pārvaldnieku.

Ja pie pārvaldnieka atnāk kāds no mājas iedzīvotājiem un vienkārši paziņo, ka ir mājas vecākais, tad kādas specifiskas prasītās ziņas var arī neizsniegt. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. panta otrajā daļā gan ir noteikts: “Pārvaldnieka pienākums ir sniegt dzīvojamās mājas īpašniekam aktuālu, nepārprotamu un pilnīgu informāciju par dzīvojamās mājas īpašniekam saistošiem normatīvajiem aktiem un no tiem izrietošajām saistībām, par pārvaldnieka saistībām, kas izriet no pārvaldīšanas uzdevuma, kā arī – pēc dzīvojamās mājas īpašnieka pieprasījuma – par jautājumiem, kas attiecas uz pārvaldīšanas uzdevumu.” Mājas tehniskā apkope pieder pie pārvaldīšanas uzdevuma, un šādas ziņas pārvaldniekam būtu jāsniedz arī tad, ja mājas vecākajam nav attiecīga pilnvarojuma un līguma ar pārvaldnieku.

Ja mājas vecākais pārliecinās, ka mājas uzturēšana netiek veikta pienācīgi, ka nav vajadzīgo dokumentu, kas apliecina padarītos darbus, tad jautājumu par mājas pārvaldīšanas kvalitāti, mājas pārņemšanu īpašnieku valdījumā (ja tas nav noticis) un apsaimniekotāja nomaiņu var izlemt dzīvokļu īpašnieku sapulcē.  

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas