E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14450
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Kā legalizēt šķūnīti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2018
Renāte

Vairāku dzīvokļu mājai Rīgā ir krāsns apkure un malkas šķūnīši. Dzīvokļu īpašniekiem pieder zemes domājamās daļas. Vienam no īpašniekiem šķūnīša nebija, to uzcēla kā palīgēku, izmantojot viņa īpašumā esošās domājamās daļas. Pārējiem īpašniekiem pretenziju nebija. Dokumentāli šķūnis nav iezīmēts zemesgrāmatā, jo tika uzcelts, pirms vajadzēja būvatļauju šķūnim. Dzīvokļu īpašnieki nav apvienojušies biedrībā. Kā legalizēt būvi, ja visu īpašnieku piekrišanu būvatļaujā nav iespējams saņemt, jo daudzi dzīvokļi tiek īrēti? Vai pašvaldība šajā gadījumā var legalizēt būvi?

A
atbild:
17. maijā, 2018
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastru datu aktualizācijas noteikumi” 44. punktu, ja būve neietilpst Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta nekustamā īpašuma sastāvā, atbilstoši būves īpašnieka vai tiesiskā valdītāja iesniegtajiem būves tiesisku iegūšanu apliecinošajiem dokumentiem ieraksta šādas ziņas par būves īpašnieku vai, ja tāda nav, tiesisko valdītāju: 1) vārdu, uzvārdu, personas kodu (fiziskai personai) vai nosaukumu, reģistrācijas numuru (juridiskai personai); 2) piederošās būves domājamās daļas.

Ņemot vērā iepriekšminēto tiesību normu, ar jauna objekta izbūvi nekustamajā īpašumā tiek mainītas nekustamā īpašuma domājamās daļas, tādējādi, izbūvējot jaunu šķūnīti, ir piemērojams Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 1. punkts un 17. panta piektā daļa, proti, šķūnīšu būvniecībai nepieciešams saņemt visu kopīpašnieku piekrišanu.

Konkrētajā situācijā tiek veikta jauna objekta būvniecība, kas nav pielīdzināma nepieciešamajiem uzlabojumiem, bet gan derīgiem izdevumiem. Atbilstoši Civillikuma 1068. panta trešajai daļai bez pārējo kopīpašnieku piekrišanas īpašumam var tikt veikti tikai tādi darbi, kas pasargā ēku no bojāejas, nevis izbūvēt jaunu objektu, kā rezultātā mainīsies nekustamā īpašuma domājamās daļas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas