E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14444
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

IIN likme un neapliekamais minimums gada ienākumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2018
Kristīne

Labdien! Jautājums par neapliekamo minimumu pamata darbavietā. Ja paralēli pamatdarbam es reģistrējos kā pašnodarbinātā vai sāku maksāt patenta maksājumu – vai neapliekamais minimums tiek zaudēts? Ja jā, tad kurā no gadījumiem? Vai arī tas paliek nemainīgs? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
18. maijā, 2018

Gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvo likmi, gan diferencēto neapliekamo minimumu piemēro nodokļu maksātāja gada ienākumam. Likumā ”Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikti izņēmumi, tie ir ieņēmumi, kuriem piemēro samazināto nodokļa likmi.

Nodokļa likmes progresivitāte:

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro;
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 55 000 eiro;
  • 31,4% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 55 000 eiro.

Darba ņēmējam, kurš iesniedzis algas nodokļa grāmatiņu darbavietā, piemēro 20% likmi algai līdz 1667 eiro, ja alga lielāka, daļu virs šīs summas apliek ar 23% nodokli. Ja nodokļa maksātājs darba devējam nav iesniedzis algas nodokļa grāmatiņu, algota darba ienākumam piemēro nodokļa likmi 23% apmērā arī tad, ja algota darba ienākumi ir līdz 1667 eiro.

Darba devējs algai piemēro arī mēneša prognozēto minimumu, cik lielu – to katram nosaka un darba devējam paziņo Valsts ieņēmumu dienests.

Reģistrējoties par pašnodarbināto, cilvēks nezaudē tiesības uz darba devēja piemēroto prognozēto neapliekamo minimumu. Taču jāņem vērā, ka gada griezumā neapliekamais minimums pienākas personām ar ienākumiem līdz 12 000 eiro gadā. Tātad atkarībā no gada kopējā ienākuma (algas darba un pašnodarbinātā ienākuma) būs vai arī nebūs tiesības uz gada diferencēto neapliekamo minimumu.

Gada diferencēto neapliekamo minimumu, kā arī progresīvo likmi 31,4 % apmērā piemēro, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Līdz ar to iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiks pārrēķināts par gadu, proti, piemērota progresīvā IIN likme un gada neapliekamais minimums atbilstoši faktiskajiem ienākumiem.

Saimnieciskās darbības veicējiem (pašnodarbinātajiem) ir obligāti jāsniedz gada ienākumu deklarācija nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Maksātāja gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēra noteikšanai neņem vērā saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu. Tātad šajā gadījumā arī netiek zaudētas tiesības uz ikmēneša prognozēto neapliekamo minimumu algai, kā arī tas neietekmē gada neapliekamo minimumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas