E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14428
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Suņa īpašnieka pienākumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2018
Amanda

Sveiki! Mana paziņa devās ar suni pastaigā, un pēkšņi no kaimiņu pagalma izskrēja divi mazi suņi. Viņi riedami skrēja virsū paziņas sunim (kas ir vilka suņa lielumā). Paziņas suns bija blakus īsā pavadā un gāja pa otru ceļa pusi, bet abi suņi pieskrēja agresīvi klāt. Paziņas suns laikam sabijās un paķēra vienu suni aiz čupra un nelaida kādu laiciņu vaļā. Persona vēlas sniegt iesniegumu policijā par uzbrukumu, kaut gan viņas suņi atrodas neiežogotā vai kā citādi izolētā telpā savā teritorijā. Kurš šajā situācijā ir vainīgs? (Paziņas suns iepriekš nav atzīsts par agresīvu, jo nekad nevienam nav iekodis vai uzbrucis.)

A
atbild:
15. maijā, 2018
Linda Balode
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” nosaka labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai un mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus.

Minēto noteikumu 51. punkts paredz, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir tiesības kopā ar mājas (istabas) dzīvnieku atrasties ārpus mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, ja mājas (istabas) dzīvnieks:

  • netraucē sabiedrību un nerada draudus cilvēku drošībai, veselībai un dzīvībai;
  • nerada draudus citu dzīvnieku drošībai, veselībai un dzīvībai.

Vienlaikus šo MK noteikumu 10.1. punkts nosaka, ka pilsētās un ciemos, ja suns atrodas ārpus telpām tā īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošā teritorijā, suņa īpašnieks vai turētājs nodrošina pilnīgu attiecīgās teritorijas norobežošanu no publiskai lietošanai paredzētās teritorijas, novēršot iespēju sunim izkļūt no tās.

Par minēto noteikumu neievērošanu atkarībā no sekām vainīgās personas var tikt sauktas pie administratīvās un kriminālatbildības, kā arī šādām personām iestājas civiltiesiskā atbildība.

Tātad par vainīgu var atzīt to personu, kura nav ievērojusi (ir pārkāpusi) minēto noteikumu prasības, un tas var notikt, tikai izskatot administratīvā pārkāpuma lietu (kā tas, domājams, ir minētajā gadījumā).

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas