E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14413
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Kādā gadījumā parādnieks var vienoties ar UGF par parāda atmaksas kārtību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2018
Maigonis

Esmu bērna tēvs. Ar bērna mammu vairs neesam kopā, bet alimentus maksāju labprātīgi, summa ir iespēju robežās, bet diemžēl nesasniedz minimālo – 114 eiro. Summa, ko maksāju/pārskaitu katru mēnesi bērna mammai, nav norunāta, bet ir vidēji 70–90 eiro (būtu cits darbs vai alga lielāka, tad būtu citādi), kad varu, ar puiku arī tiekos, kaut ko nopērku, arī tad, ja mamma paprasa nopirkt (protams, nezinu, vai par mantām čeki jāglabā vai ne, gan jau vajadzētu). Jautājums ir: ja pareizi saprotu, ja māte ies caur tiesu, tad var panākt, lai fonds viņai maksā uzturlīdzekļus, minimālos 114 eiro, vai, ja ir pamatojums, tad vairāk?
Un tad man būs fondam jāatmaksā? Ja labprātīgi, tad var vienoties par kaut kādu summu katru mēnesi…

A
atbild:
16. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbildot uz jautājumu, vispirms jānošķir divas atšķirīgas situācijas. Bērna mātei ir izvēle uzreiz vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu valstī noteiktajā minimālajā apmērā administratīvā procesa kārtībā. Otra iespēja – celta uzturlīdzekļu piedziņas prasību tiesā civilprocesuālā kārtībā, kas neierobežo uzturlīdzekļu maksimālo apmēru, taču pieprasītā summa, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo apmēru (7 gadus vecam bērnam tie ir 30% no minimālās mēneša algas jeb 129 eiro mēnesī 2018. gadā), ir jāpamato ar pierādījumiem.

Savukārt labprātīgi vienoties par uzturlīdzekļu summu, kādu atmaksājat katru mēnesi Uzturlīdzekļu garantiju fondam, kamēr no fonda līdzekļiem bērna uzturam tiek izmaksāti uzturlīdzekļi valstī noteiktajā minimālajā apmērā, ir iespējams tikai tādā gadījumā, ja uzturlīdzekļi no fonda tiek izmaksāti bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu. Proti, ja bērna māte uzreiz vērsīsies fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu administratīvā procesa kārtībā.

Ja bērna māte būs vērsusies fonda administrācijā ar iesniegumu, fonda administrācija vispirms pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar Jums, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda, iesniedzot attiecīgus pierādījumus (piemēram, bērns neatrodas iesniedzēja faktiskajā aprūpē u. tml.). Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aprūpi un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu.

2018. gadā ir noteikts pārejas periods un valsts garantētie uzturlīdzekļi no fonda bērnam pēc 7 gadu vecuma sasniegšanas tiek izmaksāti 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas – 118,25 eiro mēnesī.

Gadījumā, ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek veikta administratīvā procesa kārtībā (bez tiesas sprieduma), vecākam, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, tiek nodrošināta iespēja vienoties par uzturlīdzekļu parāda atmaksas kārtību savu iespēju robežās. Ja vēlēsieties izmantot šo iespēju, Jums būs jāvēršas fonda administrācijā ar iesniegumu, lūdzot noslēgt vienošanos par kārtību, kādā turpmāk veiksiet uzturlīdzekļu maksājumus. Šādā gadījumā parādniekam tiek apturēts likumisko procentu pieaugums, netiek publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādnieku, netiek piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, netiek piemērota kriminālatbildība.

Svarīgi norādīt, ka šādā situācijā uzturlīdzekļu maksājumi būs jāveic fonda administrācijas kontā, nevis bērna mātes kontā, pretējā gadījumā parāda summa nemazināsies un vienošanās noteikumi netiks izpildīti. Sīkāks izklāsts, tai skaitā iesnieguma forma, ir pieejams fonda administrācijas mājaslapas sadaļā “Uzturlīdzekļu parādniekiem”.

Savukārt gadījumā, ja bērna māte izlems piedzīt uzturlīdzekļus tiesā, mēģinot piedzīt summu, kas ir lielāka par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, izveidojušos uzturlīdzekļu parādu piedzīs zvērināts tiesu izpildītājs un vienošanās par parāda atmaksu savu iespēju robežās, visticamāk, nebūs iespējama, jo Civilprocesa likums neparedz šādu iespēju. Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā parādniekam tiek saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas, saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ministru kabineta noteiktā minimālā mēneša darba alga 2018. gadā ir 430 eiro. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs – 64,03 eiro. Savukārt ar apgādībā esošu bērnu šajā gadījumā jāsaprot bērns, kas ir ierakstīts parādnieka nodokļu grāmatiņā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas