E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14411
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

MUN maksātājs zaudē tiesības uz neapliekamo minimumu un atvieglojumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2018
Kaspars

Labdien! Situācija tāda: strādāju algotu darbu normālā uzņēmumā – SIA, nodokļu grāmatiņa ir iesniegta, visi nodokļi tiek maksāti pēc likuma. Šobrīd paralēli gribu piestrādāt un reģistrēties kā pašnodarbinātais MUN maksātājs. Kādas izmaiņas skars manu pamatdarba algu? Vai nodokļu grāmatiņa paliek SIA, kur strādāju? Un, ja man ir invaliditāte, vai pabalsta apjomu mainīs tas, ka strādāju papildus un maksāju MUN? (Vai tas to palielina?) Paldies!

A
atbild:
18. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja reģistrēsities kā mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājs, algas nodokļa grāmatiņa tiks izņemta no darbavietas – SIA, jo MUN maksātājam arī citā ienākumu gūšanas vietā nepiemēro neapliekamo minimumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus.

Ja saistībā ar invaliditāti saņemat pabalstu, tā apmēru neietekmē veiktās iemaksas, jo pabalsts atkarībā no invaliditātes grupas ir noteikta summa.

Savukārt, ja saņemat invaliditātes pensiju, tikai I vai II grupas invaliditātes gadījumā ir tiesības uz pensijas pārrēķināšanu, ja ir veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas. MUN maksātājs arī ir sociāli apdrošināts, nodoklis ietver sociālās iemaksas. Tātad tās ietekmē (palielina) invaliditātes pensijas apmēru.

Invaliditātes pensiju pārrēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas sociālās apdrošināšanas datiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas