E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14398
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Kad iestājas parādsaistību noilgums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2018
Jekaterīna

Sakiet, lūdzu, cik ilgā laikā līzinga kompānija var pieprasīt parāda apmaksu? 2007. gadā noformēts auto līzings, 2009. gadā objekts tika atsavināts un tajā pašā gadā pārdots. Pēc pārdošanas izveidojās parāds līzinga kompānijai, par ko uzzināts tikai 2018. gadā. Vai nav iestājies pieprasījuma noilgums?

A
atbild:
14. maijā, 2018
Laura Studente
LV portālam

Komerclikuma 406. pants paredz, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Jāņem vērā, ka Komerclikuma 406. pantā minētais trīs gadu noilguma termiņš piemērojams no 2010. gada 1. janvāra.

Tām saistībām, kas slēgtas pirms 2010. gada 1. janvāra, bet kuras nav noilgušas, piemēro trīs gadu noilguma termiņu, kurš skaitāms no 2010. gada 1. janvāra. Tomēr, ja pēc šāda aprēķina noilguma termiņš iznāk garāks par līdzšinējo noilguma termiņu, noilguma termiņš izbeidzas tajā dienā, kad tas būtu notecējis saskaņā ar Civillikumu vai citu normatīvo aktu.

No minētā secināms, ka noilguma termiņš no komercdarījuma izrietošajiem prasījumiem, kuri slēgti, piemēram, līdz 2010. gadam, var iestāties 2013. gada 1. janvārī.

Noilgumu var pārtraukt tikai atgādinājums. Līdz ar to, ja tāda nav bijis, tad uzskatāms, ka Jūsu parādsaistību noilgums iestājies 2013. gadā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas