E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14384
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzvārda maiņa pēc laulībām ar ārzemnieku

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2018
Mairita

Labdien, man ir radies jautājums, ja esmu noslēgusi laulību ārpus Latvijas un ir vēlme pāriet vīra uzvārdā, vai ir iespēja to darīt Latvijā, nomainot pasi, ja laulība ir slēgta 29.01.2018. un ja esmu Latvijā 10.09.2018. un mans vīrs ir no Pakistānas?

A
atbild:
01. jūnijā, 2018
Laura Studente
LV portālam

Ja persona ir noslēgusi laulību ārvalstī, personai ir pienākums ziņas par noslēgto laulību paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei vai tuvākajai Latvijas konsulārajai vai diplomātiskajai pārstāvniecībai ārvalstī.

Ja laulātie paturējuši pirmslaulības uzvārdu un pēc kāda laika viens no laulātajiem tomēr izlemj pieņemt, vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu, vai arī ģimene vēlas veidot dubultuzvārdu, uzvārda maiņa ir iespējama. Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. pants paredz, ka uzvārdu iespējams mainīt, ja persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu. To var darīt kaut vai 10 gadus pēc laulībām. 

Nolemjot iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu kādu laiku pēc kāzām, ar rakstveida iesniegumu (MK noteikumu Nr. 1079 2. pielikums) jāvēršas jebkurā dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs, ja persona uzturas ārpus Latvijas. Klāt jāpievieno Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 5. pantā minētie dokumenti.

Papildu informāciju par personu apliecinošu dokumentu un uzturēšanās atļauju maiņu pēc uzvārda maiņas vai ārvalstī noslēgto laulību var iegūt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (www.pmlp.gov.lv, tālrunis informācijai 8300).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas