E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14381
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā rīkoties, lai palielinātu uzturlīdzekļu apmēru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2018
Inese

Vēlos saprast, kā rīkoties, ja vēlos palielināt uzturlīdzekļus bērnam, tēvs maksā 130 eiro katru mēnesi. Kopdzīves laikā dzīvokli, kurš piederēja man, viņš pārrakstīja sev, jo maksāja hipotēku saistībā ar to, ka paliku bez darba, sēžot mājās ar mazo. Līdz ar to esmu spiesta jau trīs gadus īrēt dzīvokli, līdz šim īrēju vienistabas dzīvokli, un tagad esmu noīrējusi divistabu, jo bērns aug un viņam vajag savu istabu, nerunājot jau par pārtiku, apģērbu, zālēm, treniņiem. Zinu, ka tēvam ir iespējams maksāt vairāk, jo viņš nekādi citādi nepalīdz, bērnu neņem. Varu pierādīt visus izdevumus, kas saistīti ar bērnu, kaut vai, sākot ar dzīvokli, – tie ir 320 eiro mēnesī. Paldies!

A
atbild:
16. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa. Tātad, ja vecāki par ikmēneša uzturlīdzekļu summu paši nevar vienoties, Jums ir tiesības celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu apmērā, kādu vēlaties saņemt un par kuru uzskatāt, ka bērna tēvs var tādu atļauties nodrošināt.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu noteikti apmierinās. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu vai iebildumu pamatotību. Piemēram, ja uzturlīdzekļi valstī noteiktajā minimālajā apmērā (katram bērnam no 7 gadu vecuma 30% apmērā no minimālās algas, kas 2018. gadā ir 129 eiro mēnesī) ir jānodrošina jebkādos dzīves apstākļos un grūtībās, izšķirot strīdu tiesā par uzturlīdzekļu apmēru, kas to pārsniedz, nepieciešamība pēc lielāka uzturlīdzekļu apmēra ir jāpamato un jāpierāda, iesniedzot dokumentus, kas apliecina bērna vajadzības, to izmaksas un abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt.

Katrai izdevumu pozīcijai, kas attiecināma tieši uz konkrētā bērna uzturēšanu, pretī jāliek pierādījumi, kas apstiprina to nepieciešamību un apmēru. Tas nozīmē, ka tiesā ir jāpamato, kāpēc tiek pieprasīts tieši tāds uzturlīdzekļu apmērs, nevis mazāka vai lielāka ikmēneša summa bērna uzturam. Savukārt, ja atbildētājam izdodas pierādīt, ka prasība nav pamatota un/vai nodrošināt pieprasīto summu nav iespējams, tiesa prasību var noraidīt vai apmierināt daļēji.

Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku, arī bērna mātes, finansiālo stāvokli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas