E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14359
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja par zemes nomas maksu nevar vienoties, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Diāna

Man pieder dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā, kas atrodas uz trešajai personai piederošas zemes. Iepriekšējiem īpašniekiem nekāda līguma par šīs zemes piespiedu nomu nebija. Nesen mūsu apsaimniekotājs atsūtīja paziņojumu, ka zeme zem mūsu mājas bija pārdota 2016. gadā (par ko mums nebija paziņots), un jaunais īpašnieks (SIA) pieprasīja īres maksu par 2017. gadu (6%) un 2018. gadu (5%). Taču zemes nomas līgums mums nebija parādīts.


Pēc mana pieprasījuma apsaimniekotājs atsakās parādīt līgumu, motivējot to tā, ka, pieņemot, ka noma ir “piespiedu”, līgums nav vajadzīgs un nomas objekts/priekšmets viņa uztverē nepastāv. Cik likumiski tas ir? Jo, cik es saprotu no likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. un 54. panta, līgumam jābūt noslēgtam un vienošanās aktiem par nomas maksu jābūt rakstiski nostiprinātiem. Kādas ir apsaimniekotāja tiesības, un kādi likumi to regulē attiecībā uz šādu nomas līgumu pieņemšanu? Paldies!

A
atbild:
14. jūnijā, 2018

Jūs lietojat svešu īpašumu, un īpašniekam par šo zemi ir jāsaņem nomas maksa. Civillikums neparedz iespēju iznomāt zemi, nenosakot atlīdzību iznomātājam.

Neatkarīgi no tā, vai starp iesaistītajām pusēm ir bijis noslēgts līgums un ir veikta samaksa par ēkas īpašnieka lietošanā esošo zemi, zeme ir ēkas īpašnieka lietošanā visu piespiedu nomas tiesisko attiecību pastāvēšanas laiku.

Arī Dzīvokļa īpašuma likums nosaka dzīvokļa īpašniekam pienākumu maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Zemes gabala lietotāji un nomas maksātāji ir dzīvokļu īpašnieki, viņiem jāpieņem lēmums un jāpilnvaro pārvaldnieks slēgt zemes nomas līgumu dzīvokļu īpašnieku vārdā.

Tiesiskās attiecības starp dzīvojamās mājas pārvaldnieku un dzīvojamās mājas īpašnieku (dzīvokļu īpašniekiem) regulē Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums, Civillikums un pilnvarojuma līgums, uz kura pamata dzīvojamās mājas pārvaldnieks veic pārvaldīšanas uzdevumu dzīvojamā mājā.

Zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Taču, ja par zemes nomas maksas apmēru nevar vienoties, jāvēršas tiesā. Tiesa izšķirs strīdu un noteiks nomas maksas apmēru. Līdz 2018. gadam, ja puses nevienojās, nomas maksu noteica 6% apmērā no kadastrālās vērtības. No šā gada to nosaka līdz 5% no kadastrālās vērtības.

Piespiedu nomas tiesiskajās attiecībās vispārējais noilguma termiņš prasības celšanai par nomas maksas piedziņu ir 10 gadi, savukārt, ja viena no darījuma pusēm ir komersants un šīm attiecībām ir piemērojami tiesiska darījuma noteikumi, tad atbilstoši Komerclikuma 406. pantam attiecībā uz komersantu noilguma termiņš ir 3 gadi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas