E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14354
Lasīšanai: 5 minūtes
1
3
1
3

Ceļam jābūt reģistrētam zemesgrāmatā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Jevgeņijs

Daudzdzīvokļu māja atrodas uz zemes gabala. Zemes gabals pieder visiem dzīvokļu īpašniekiem. Zemes gabals pēc platības ir plašāks par mājas pamatiem, un daļa no šī zemes gabala, kas atrodas pagalmā, starp vairākām daudzdzīvokļu mājām, tiek izmantota kā publisks braucamais ceļš. Daugavpils pašvaldība apgalvo, ka zemes gabala īpašniekiem ir pienākums uzturēt šo zemes gabala daļu un, piemēram, apmaksāt tā asfalta seguma remontu un nodrošināt citus pasākumus zemes gabala uzturēšanai. Pašvaldība apgalvo, ka zemes gabala īpašniekiem šī zemes gabala daļa jāuztur par saviem līdzekļiem.

Vai tiešām šādos gadījumos pašvaldība var uzspiest dzīvokļu īpašniekiem faktiski uzturēt pašvaldības ceļu, ko izmanto visi pilsētas iedzīvotāji par 17 dzīvokļu īpašnieku līdzekļiem? Vienlaikus jebkuru pašvaldības īpašumā esošo publisko ceļu uzturēšanu apmaksā visi pilsētas iedzīvotāji. Vai dzīvokļu īpašniekiem uzliktais slogs nav nesamērīgs? Vai šajā gadījumā dzīvokļu īpašnieki atbild autovadītāju priekšā arī par ceļa atbilstību ceļu satiksmes noteikumiem un drošai braukšanai? Vai arī ceļa zīmes un ceļa apgaismojuma stabi dzīvokļu īpašniekiem būtu jāuzstāda un jāuztur (piemēram, spuldžu maiņa un stabu remonts) par saviem līdzekļiem?

A
atbild:
16. maijā, 2018
Tieslietu ministrija
Jānis Bērziņš, Civiltiesību departamenta Vispārējo civiltiesību nodaļas jurists

No uzdotajiem jautājumiem nav iespējams pilnībā saprast lietas faktiskos apstākļus, līdz ar to varam sniegt tikai vispārīgu atbildi.

Jānorāda, ka konkrētajā gadījumā svarīgi noskaidrot, vai ceļš ir pašvaldības īpašums. Proti, normatīvajos aktos noteiktais pienākums pašvaldībai uzturēt ceļus un ielas attiecas tikai uz pašvaldības īpašumā esošiem ceļiem un ielām (skat. likuma "Par autoceļiem" 2. pantu; likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 2. punktu, 77. pantu).

Likuma "Par autoceļiem" 4. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldību un komersantu ceļi un to zemes, tai skaitā ceļu zemes nodalījuma joslas, kā arī māju ceļi ir attiecīgo pašvaldību, komersantu vai fizisko personu īpašums. Ceļu satiksmes likuma 1. pants nosaka, ka "ceļa īpašnieks" ir – valsts, pašvaldība, fiziskā vai juridiskā persona, kurai attiecīgais ceļš pieder uz īpašuma tiesību pamata.

Atbilstoši Civillikuma 994. pantam par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās. Vienlaikus Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 361 "Pašvaldību ceļu un ielu reģistrācijas un uzskaites kārtība" 3. punkts nosaka, ka pašvaldību ceļus un ielas uzskaita attiecīgā pašvaldība un reģistrē valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi".

Tādējādi, lai konstatētu, ka konkrētā pašvaldība ir ceļa īpašnieks ar attiecīgu pienākumu to uzturēt, konkrētajam ceļam jeb inženierbūvei (saskaņā ar MK noteikumu 2. punktu, likuma "Par autoceļiem" 2. pantu ceļš un iela ir inženierbūve) jābūt reģistrētai zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, vai arī jābūt reģistrētai akciju sabiedrībā "Latvijas Valsts ceļi" kā pašvaldības ceļam vai ielai.

Rezumējot secināms, ka tikai tad, ja pašvaldība zemesgrāmatā ierakstīta kā konkrētā ceļa īpašniece vai ja ceļš reģistrēts atbilstoši MK noteikumu prasībām kā pašvaldības ceļš, pašvaldībai ir pienākums konkrēto ceļu uzturēt.

Vienlaikus, ja pašvaldība minēto ceļu atbilstoši MK noteikumu 3. punktam reģistrējusi kā pašvaldības ceļu (ielu), bet pašvaldības īpašuma tiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā, saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma 8. pantu pašvaldībai jāvienojas ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa atsavināšanu. Minētais darāms saskaņā ar Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma nosacījumiem.

Savukārt, ja ceļš nav pašvaldības īpašums, tad nekustamā īpašuma īpašniekiem atbilstoši Civillikuma 927. pantam ir pilnīgas varas tiesība pār konkrēto nekustamo īpašumu, t.i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tā visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un cita starpā ierobežot trešo personu pārvietošanos tajā. Šādā gadījumā pašvaldībai no normatīvajiem aktiem neizriet pienākums uzturēt minēto ceļu – minētā īpašuma uzturētājs ir nekustamā īpašuma īpašnieks. Nekustamā īpašuma vispārīgās uzturēšanas prasības pašvaldība var noteikt ar saistošajiem noteikumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas