E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14350
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļus var piedzīt arī no invaliditātes pensijas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Ivo

Sveiki! Gribēju noskaidrot, vai uzturlīdzekļus var piedzīt no darba algas un invaliditātes pensijas, vai tikai no viena ienākuma avota?

A
atbild:
15. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesu izpildītājs piedziņas procesā piemēro piedzinēja norādītos piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir noteikti Civilprocesa likuma 557. pantā. Parasti tie ir piedziņas vēršana uz:

  • kustamo un nekustamo mantu;
  • naudas līdzekļiem kredītiestādēs;
  • darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Savukārt Civilprocesa 595. panta otrā daļa paredz, ka, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi. Attiecībā uz invaliditātes pensiju šādi ierobežojumi nav noteikti, līdz ar to piedziņa tiek vērsta gan uz darba algu, gan invaliditātes pensiju.

Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā parādniekam tiek saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas, saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ministru kabineta noteiktā minimālā mēneša darba alga 2018. gadā ir 430 eiro. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs – 64,03 eiro. Savukārt ar apgādībā esošu bērnu šajā gadījumā jāsaprot bērns, kas ir ierakstīts parādnieka nodokļu grāmatiņā.

Sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “Kādi ienākumi ir pakļauti un kādi nav pakļauti parādu piedziņai” un “Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas