E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14338
Lasīšanai: 2 minūtes

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācija, tikai darba attiecības izbeidzot

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2018
Raimonds

Mans paziņa, tāpat kā es, strādāja sezonas darbu 9 mēnešus, līgumam beidzoties, saņēmu kompensāciju par to, ka sezonas laikā nebiju atvaļinājumā. Bet manu paziņu firma paņēma pēc 9 mēnešu līguma uz pastāvīgu darbu. Viņam nebija jāraksta iesniegums vai kāds papīrs jāparaksta. Kad līgums beidzās, firma viņa līgumu automātiski pagarināja, noformējot kā pastāvīgu strādnieku. 2012. gadā 9 mēnešu līguma gadījumā visi sezonas strādnieki saņēma kompensāciju, bet paziņa, tā kā pārgāja pastāvīgā darbā, nesaņēma kompensāciju par to, ka nav bijis atvaļinājumā. Viņš atvaļinājumā gāja tikai 2013. gada februāra vidū un katru gadu iet tajā pašā laikā. Vai viņam par 2012. gadu pienācās kompensācija par to, ka nav bijis atvaļinājumā? Ja jā, kā to var atgūt no darba devēja?

A
atbild:
07. maijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jebkuram darbiniekam neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju izmaksā tikai tādā gadījumā, ja darba attiecības tiek izbeigtas. Citādā situācijā kompensācijas izmaksa nav pieļaujama. To paredz Darba likuma 149. panta piektā daļa.

Ja darbinieks, kas bija nolīgts darbā uz noteiktu laiku, ar darba devēju vienojas par grozījumiem darba līgumā un viņš kļūst par pastāvīgi nodarbinātu darbinieku, tad atvaļinājumu darba devējs piešķir par katru nostrādāto individuālo darba gadu. 

Jānorāda, ka iestādē vai uzņēmumā katram darbiniekam ir sava individuālā uzskaites kartīte. Tajā tiek ietverti visi dati par nodarbinātību, tai skaitā piešķirtajiem un neizmantotajiem atvaļinājumiem. Lai noskaidrotu situāciju, darbiniekam ir jāvēršas pie personāldaļas vadītāja un jālūdz informācija par interesējošo tēmu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas