E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14337
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Grūtniecība un darba līgums uz noteiktu laiku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2018
Simona

Labdien! Esmu tikko uzsākusi darba attiecības, bet līgums ir uz noteiktu laiku – līdz oktobrim. Šajā laikā es drīkstu doties dekrētā? Vai arī ar oktobri darba līguma termiņš būs beidzies un, oficiāli kļūstot par bezdarbnieci, nesaņemšu neko? Kā pareizāk rīkoties šādā situācijā? Paldies!

A
atbild:
07. maijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Arī darba līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, gadījumā darbiniece ir tiesīga doties pirmsdzemdību atvaļinājumā.

Par laiku, kad strādājat, gan Jūs pati, gan darba devējs veic sociālās iemaksas. Tās grūtniecības gadījumā izmanto, lai aprēķinātu Jūsu maternitātes pabalstu, ko piešķir par laiku, kad esat pirmsdzemdību un dzemdību atvaļinājumā.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šo vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Jāatgādina, ka valsts arī nestrādājošām māmiņām jau vairākus gadus maksā bērna kopšanas pabalstu. Savukārt strādājošiem vecākiem ( vienam no viņiem) – vecāku pabalstu. Noderīga informācija par šiem jautājumiem ir atrodama VSAA mājaslapā.

Ja noslēgtā terminētā darba līguma laikā Jūs dosieties tā sauktajā dekrēta atvaļinājumā, Jums jāzina, ka noslēgtais darba līgums automātiski nekļūs par darba līgumu, kas noslēgts uz nenoteiktu laiku. Jūsu darba līgums beigsies norādītajā termiņā. Tas nozīmē, ka darba devējam nav pienākuma Jums garantēt darba vietu pēc BKA izmantošanas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas